woensdag 19 oktober 2016

Vakantie-eten - Bali - saté lilit ajam

Niet de geijkte saté van blokjes kip of varken maar saté van kipgehakt. Deze eet je ook niet met pindasaus. Ik maakte deze saté tijdens 1 van de kookworkshops die ik volgde in onze vakantie op Bali. Daar rolde ik het vlees om een stengel citroengras. Dat geeft een klein beetje extra smaak, maar daar koop je ze bij bossen tegelijk. Als ik hier citroengras zou gebruiken worden het een beetje dure sateetjes. Daarom gebruikte ik bamboe tapasstokjes maar dan omgekeerd. Ik wikkelde het vlees om het dikke gedeelte van het stokje wat normaal gesproken het handvat is. 
Eerst de uitleg van de naam: saté betekent op een stokje, lilit betekent rollen/omwikkelen en ajam betekent kip. Om een stokje gerolde kip dus. De smaakmaker in de kip is natuurlijk boemboe bali, de basispasta van specerijen. In de saté lilit gebruik ik niet alles. Het meerdere vries ik in een ijsblokjesvorm in, en later doe ik die blokjes over in een diepvrieszakje. 
Verder gaat er in het oorspronkelijke recept vers geraspte kokos, die eerst nog even geroosterd is. Ik gebruikte gedroogde geraspte kokos. Omdat die meer vocht opneemt, gebruikte ik wat minder en ik deed een klein beetje water bij het vleesmengsel. 
Mijn boemboe bali bevatte geen aromatic ginger, oftewel kentjoer. Dat had ik niet, en was ik vergeten te kopen bij de toko. Ook de kemirinoten was ik vergeten. Die zijn vrij vet en zorgen voor binding van de boemboe. Ik verving ze door cashewnoten. Macadamia's zijn in elk geval ook een goede vervanging. 

Saté lilit ajam - sate van kipgehakt en kokos

(14 stuks)

 • 60 gram boemboe bali*)
 • 300 gram kipgehakt
 • 100 gram geraspte kokos
 • 2 kaffirlimeblaadjes, ragfijn gesneden (vers of diepvries)
 • 20 gram palmsuiker
 • sap van 1 limoen (of van 4 kleine kaffirlimes)
 • 1/2 theelepel witte peper
 • 1 theelepel zout
 • beetje kokosolie
 • 14 tapasstokjes van ± 20 centimeter lang
Week de stokjes een half uur in water zodat ze straks niet verbranden. 
Meng alle ingrediënten, behalve de kokosolie, door elkaar en kneed goed door met je handen. Was je handen en doe er dan een klein beetje kokosolie op. Neem 1/14 deel (± 35 gram) van het kipkokosmengsel  en vorm een bal. Druk die een beetje plat en draai om het stokje. Vouw je handpalm er omheen en knijp voorzichtig samen terwijl je het stokje ronddraait. Het vlees moet mooi verdeeld om het stukje komen te zitten en er niet afvallen. Maak zo 14 stokjes saté lilit. Leg een half uurtje (of langer) in de koelkast om iets op te stijven. 
Verwarm een grillpan tot heet en gaar de saté lilit in ± 10 minuten gaar. Draai geregeld. Zet eventueel het vuur lager als de buitenkant te hard gaat.
Je kunt de saté lilit natuurlijk ook op de bbq klaarmaken. Boemboe bali


 • 100 gram sjalotjes, gepeld en gesnipperd
 • 50 gram knoflook, gepeld en in plakjes
 • 40 gram gemberwortel, gehakt, eventueel geschild
 • 40 gram laos, gehakt
 • 40 gram verse geelwortel, gehakt
 • 40 gram verse kentjoer, gehakt
 • 5 scherpe chilipepers, zonder zaadjes (meer/minder naar smaak)
 • 20 gram korianderzaad
 • 20 gram zwarte peperkorrels
 • 1/4 muskaatnoot, gehakt
 • 3 stengels citroengras, gehakt
 • 40 gram kemirinoten
 • 8 kruidnagels
 • 10 gram trassi (gedroogde garnalenpasta)
 • 5 gram zout
 • 3 salamblaadjes (of laurierblad)
 • 50 gram kokosolie
De traditionele manier is natuurlijk om van de ingrediënten een pasta te vijzelen. Maar ik heb voor deze hoeveelheid geen vijzel en ik doe lekker makkelijk en gebruik een (kleine) keukenmachine. Wel snijd of hak ik van tevoren de ingrediënten in stukjes, want anders krijg ik geen goede pasta. 
De sjalotjes moeten eigenlijk kleine, rode sjalotjes zijn. Dat is wat ze in Bali gebruiken. Ik gebruik eigenlijk bijna altijd gewoon ui. 
Maak een pasta van sjalot tot en met zout. 
Verhit de kokosolie in een wok met de pasta en het salamblad en laat zachtjes bakken terwijl je geregeld roert tot het meeste vocht verdampt is. Laat afkoelen voordat je de boemboe bali gebruikt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten