dinsdag 11 oktober 2016

Vakantie-eten - Bali - koken op Bali

Manlief en GZQ gingen hun duikbrevet halen. Dus wat ging ik doen? Drie dagen op het strand liggen zoals veel mensen zouden doen? Nee, ik ging koken. In totaal heb ik op Bali drie keer een kookcursus gedaan, waarbij het woord cursus eigenlijk een te groot woord is. Houd het op een workshop.

Welke kookworkshops heb ik op Bali gedaan?

  • Een ochtend koken met marktbezoek bij Bambooshoots in Sanur
  • Ook in Sanur, de cooking class van Chef Mudana
  • Twee gerechtjes voor de lunch in onze accomodatie in Pemuteran

Koken in Sanur 1 - Bambooshoots

Rond 7 uur werd ik opgehaald van ons hotel en gingen we direct naar de markt. Daar was de rest van de groep, zo'n 15 personen, ook. Ik blijf gefascineerd door dit soort marktbezoeken. Naast eten werden hier ook de bloemetjes en mandjes voor de offers verkocht. Er was genoeg ruimte om vragen te stellen, ook al is het Engels soms lastig te volgen. Ik kan nog steeds niet nadoen hoe ze "vegetables" uitspreken. Als je dat voor de eerste keer hoort, denk je echt "waar hebben ze het over?", maar na een paar keer heb je dat wel door. Ik proefde er snakeskinfruit, een uivormig vruchtje van ongeveer 4 centimeter groot met een bruin, geschubd vel. Ik vond het wrang en droog en kreeg er stroeve tanden van. De smaak zit tussen appel en peer in. Smaak ok, mondgevoel niet. Ook proefde ik een klein, broodvormig cakeje besmeerd met boter en bestrooid met hagelslag.
Bij de keuken aangekomen kregen we eerst ontbijt. Daarna aan de slag. Iedereen werkte samen aan de gerechten, waarbij het de vraag is of je liever sjalotjes snippert of peper fijn hakt.  Op het moment van koken heb je niet echt door wat nu waar ingaat. Er was 1 wok waarin het gerecht wordt bereid, maar 15 mensen die willen helpen. Dus dat liet ik maar aan me voorbij gaan. De verschillende gerechten werden 1 voor 1 afgemaakt, en daarna mochten we ervan eten. Dit is wat we maakten: een snelle versie van beef rendang, kipsate met pindasaus, mie goreng, kippensoep (soto ajam), kip gestoofd in een pittige tomatensaus (ajam woku) en zwarte kleefrijst.Na afloop kregen we de beknopte recepten mee. Aan gedetailleerde hoeveelheden wordt niet echt gedaan. Het koken zelf was gezellig. Het is wel leuker als je samen gaat met iemand die je kent, maar als er een groep Australische dames tussen zit, en die kans is vrij groot, dan vermaak je je ook wel.


Koken in Sanur 2 - Chef Mudana

Deze had ik uitgekozen omdat ik ook naar de vismarkt van Jimbaran wilde. Als je niet van vis houdt, kun je ook kiezen voor alleen het koken. Ik had geluk. Normaalgesproken is er een minimum van 2 personen, maar als gevolg van miscommunicatie bleken de anderen pas een dag later te willen koken en was ik dus alleen. Ik kon dus al mijn vragen kwijt. Antwoorden kreeg ik ook. Het Engels van Mudana is goed en hij heeft veel kennis. Hij heeft ook gewerkt in Japan en heeft nu, naast de kookschool, een eigen warung.
Van het bezoek aan de vismarkt werd ik een beetje hebberig: bakken vol met garnalen in alle maten. Dat terwijl ik niet eens zo gek op garnalen ben. Verder zag je tonijn, maar die kun je beter niet kopen want de beste kwaliteit gaat naar Japan. Voor een stevige vis, die ook op de bbq kan, kun je beter voor mahi-mahi kiezen. Ook lagen er blauwe, roze en andere gekleurde vissen. Het soort dat je ook met snorkelen ziet. Ik denk dat dat bijvangst is, en die is blijkbaar ook eetbaar. Helaas heb ik geen goede foto's want het was er vrij donker.
Na het bezoek aan de vismarkt kreeg ik een Balinees ontbijt: gestoomde yam gevuld met kokos, rijst en zoete aardappel en vers fruit. Behoorlijk vullend. Toen wist ik nog niet wat ik ging koken.....De Balinese keuken begint met het maken van een boemboe, de specerijenpasta. Dus fijnhakken en daarna vijzelen van sjalot, knoflook, gember, kurkuma, pepers en een aantal specerijen. In de diverse gerechten wordt de boemboe dan weer aangevuld met andere smaakmakers.
Ook al is de voertaal Engels, toch schiet er af en toe een bekend woord tussendoor. En dan besef je ineens dat Indonesië een kolonie van Nederland is geweest met als gevolg de invloed van de Indonesische keuken op de Nederlandse. Ik zeg ook ketoembar (korianderzaad), djinten (komijn), koenjit (geelwortel), galanga (laos) en sereh (citroengras). Niet meer zo vaak als eerst, ik ben toch meer de Nederlandse namen gaan gebruiken. Maar toen ik begon met koken, had je voor die specerijen eigenlijk alleen de Conimex-potjes en daar werden (worden?) die Indonesische namen op gebruikt.
Ik kookte ajam betutu (gestoomde kip), sate lilit van kipgehakt, ikan sambal matah (gegrilde verse vis met verse sambal), sajoer urab (kousenband, tauge met kokos), sop cram cam ajam (kippensoep), sambal udang (pittige garnalen en dadar gulung (groene pannenkoekjes met kokos en palmsuiker). Alles even lekker. Een paar van de pannenkoekjes kreeg ik mee om te laten proeven aan manlief en GZQ. 
Koken in Pemuteran - Kubukuhotel

Bij het zoeken naar een kookworkshop in Pemuteran werd ik niet echt ergens enthousiast van. Veel dezelfde gerechten, ook wat ik al eerder gemaakt had. Omdat ik toch nog wel wat wilde doen, besloot ik toch maar de lunchkookworkshop in ons hotel te doen. Dat waren tenminste 2 gerechten die ik nog nergens gegeten had: we maakten een salade van jonge papaya en vis in bananenblad. Voor de salade werd de papaya kort gekookt en later nog even gewokt met de "dressing" en verse, geraspte kokos. Ik vond 'm qua smaak wat saai om als voorgerecht te eten, maar als bijgerecht doet deze salade het wel goed. De verse kokos ergens door vind ik wel iets om te onthouden. In het recept voor de vis zat een raar ingrediënt: gedroogd basilicumblad. Dat heeft toch al weinig smaak, en wordt volgens mij helemaal overpowered door de knoflook, gember en peper. Aangezien de communicatie nogal lastig was - de kok die het voordeed, sprak geen Engels, en de de medewerker die erbij stond om te vertalen ook niet echt veel - kon ik hier niet naar doorvragen. Kortom, ik heb me een uurtje vermaakt en een lekkere en ruime lunch gehad.
Voorafgaand aan Bali waren we een paar dagen in Kuala Lumpur en daarna ongeveer 2 weken in Australië.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten