zaterdag 22 oktober 2016

Vakantie-eten - Bali - uit eten op Bali 1 - ontbijt

We waren bijna 3 weken op Bali. Behalve in de kookworkshops heb ik in die periode niet gekookt. Een enkele ochtend hebben we zelf ontbijt gemaakt, maar vaak zat dat bij de prijs voor de overnachting inbegrepen. Stel je daar overigens niet al te veel van voor.

Ontbijt op Bali

Onze ontbijtkeuze was meestal beperkt tot banana pancakes, mie goreng, egg with toast of toast with jam. We sliepen nooit in een groot hotel met een ontbijtbuffet, dus hoe het daar geregeld is, weet ik niet. De bananenpannenkoekjes zijn wel lekker, maar een beetje weinig. GZQ koos daar soms wel voor, maar dan betaalden we nog maar voor een extra pannenkoek. Manlief ging vaak voor de mie goreng, maar die was niet altijd even goed. Raar eigenlijk. Voor hem is vooral van belang dat de koffie goed is. En dat is op Bali meestal goed geregeld. Balinese koffie wordt gemaakt door een hele fijne maling koffie met kokend water te mengen. Soms zit er nog wat drab in het kopje, maar het is niet zo erg als Turkse koffie waar je bijna koffie eet in plaats van drinkt. Mijn eieren varieerden van gewoon roerei tot een groentenomelet met 1,2 of 3 stukjes toost. Bij elk ontbijt zat verder wel een beetje vers fruit.

De jam op de toost was bijna altijd de helderrode, bijna roze-oranje, jam die ik me ook van Thailand herinner. Veel suiker en weinig aardbei dus. Op 2 plekken was er echt lekkere jam. In Bedegul verbleven we in Strawberry Hill Hotel. De naam zegt het al, dat is een aardbeienregio. Daar was de aardbeienjam zelf gemaakt met hele aardbeien erin. Echt lekker. In Sanglung kregen we op een heel chique maar afgelegen plekje zelfgemaakte mangojam van de mango's uit de tuin bij het ontbijt. Jammer dat het geen mangoseizoen was, want dan hadden we de mango's zo kunnen plukken. In Ubud - waar we denk ik van de hele vakantie het lekkerste gegeten hebben - ontbeten we 1 keer bij het yellow flower cafe. Je kon daar kiezen uit allerlei smoothiebowls, maar dat is aan mij niet besteed. Ik nam de toost met feta, avocado, tomaat en ei. Alleen werd de avocado mango. GZQ nam daar bananenpannenkoekjes met als extra optie aardbeien. Dat waren welgeteld 2 aardbeien, waar je dan 7000 roepia, zo'n 50 cent, voor extra betaalde. Dure aardbeien dus.


Bij Made's warung, ook in Ubud, hadden we de beste fruitsalade van de hele vakantie. Hierin zat banaan, ananas, mango, papaja, watermeloen, honingmeloen en pitahaya (dragonfruit).

Omdat het ontbijt niet zo erg vullend was, hebben we in Sanur 2 keer nog extra ontbeten cq koffie gedronken bij Dusk Blue. Heerlijke cappuccino en worteltaart. Prijsniveau is wel westers, kwaliteit super. 

2 opmerkingen:

  1. Warm ontbijten klinkt weird, maar ik vermoed dat het snel went?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op zich wel. En ik eet thuis ook gebakken ei op brood als ontbijt, wel na een beetje yoghurt met cruesli en fruit - ik ontbijt gewoon altijd 2 gangen. En manlief eet thuis warme havermoutpap.

    BeantwoordenVerwijderen