Tarte tatin met pastinaak en cantharellen
- 500 gram pastinaak
- 20 gram boter
- 40 gram suiker
- 5 velletjes bladerdeeg (± 225 gram)
- 250 gram cantharellen
- 6-10 blaadjes salie
- klontje boter
- peper, zout
- scheutje sherryazijn
Schil de pastinaak en snijd in stukjes van 2 centimeter lang. Snijd dikke stukjes in de lengte in tweeën en hele dikke stukken in vieren. Doe de stukjes pastinaak in een pan met zoveel water dat ze net onder staan. Voeg wat zout toe en breng aan de kook. Laat ± 5 minuten koken tot de pastinaak iets zacht begint te worden. Giet af.
Knip een vel bakpapier op maat van een quichevorm of ronde ovenschaal.
Smelt de boter en de suiker in een pannetje en laat zacht inkoken tot een goudkleurige karamel. Giet de karamel in het midden van het bakpapier. Zet de stukjes pastinaak rechtop in de karamel.
Verwarm de oven voor op 200C.
Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot min of meer een ronde lap die groot genoeg is om de pastinaak te bedekken. Vouw de plak over de pastinaak heen.
Bak de tarte tatin met pastinaak in ± 30 goudbruin.
Maak de cantharellen schoon en snijd ze eventueel in de lengte in tweeën. Verhit een koekenpan en laat de boter smelten. Bak de cantharellen ± 5 minuten op hoog vuur tot ze gaar zijn. Schep ze geregeld om. Bestrooi met wat peper en zout en blus af met de sherryazijn.
Keer de vorm (is heet, en karamel is helemaal heet) om op een bord zodat de pastinaak boven komt te liggen. Verdeel de cantharellen over de tarte tatin.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten