zaterdag 8 oktober 2016

Traybake met kip, zoete aardappel, venkel en biet


Dacht ik een nieuw woord te gebruiken, staat er in de Allerhande van oktober ook gewoon een recept voor een traybake. Nu is het concept van alles op een bakplaat in de oven klaarmaken natuurlijk niet nieuw. Maar in de BBC GoodFood noemen ze dat zo leuk een traybake. Dat is natuurlijk een Engels woord en ik was het zo snel nog niet ergens tegen gekomen in een Nederlands receptenmagazine. Toen ik deze maaltijd op thuisafgehaald zette, gebruikte ik dus het woord traybake, met enige toelichting. De middag erop las ik de Allerhande en toen kwam ik het woord dus weer opnieuw tegen. Eigenlijk is het beter om er een Nederlands woord voor te verzinnen. Wie denkt er mee?

Overigens had ik 3 bakplaten vol met de hoeveelheid eten voor 7,5 persoon. Ik heb het recept aangepast naar een wat kleinere hoeveelheid. 

Traybake met kip, zoete aardappel, venkel en biet

(2 personen)

  • 4 drumsticks
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 centimeter gember, geraspt
  • 2 theelepels honing
  • 1 theelepel sumak
  • peper, zout
  • 1 grote zoete aardappel (± 500 gram)
  • 1 venkelknol (± 300 gram)
  • 300 gram rauwe bietjes
  • 1 sinaasappel
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel sambal (of 1/2 fijngehakte rode peper)
  • 1 eetlepel granaatappelmelasse
  • 2 teentjes knoflook, in hun velletje
  • eventueel schep yoghurt en wat verse kruiden, bijv. koriander
Meng olijfolie, gember, honing, sumak en peper en zout naar smaak. Maak met een scherp mes een paar inkepingen in de drumstick en wrijf de marinade er goed in. Leg de drumsticks op een bakplaat en zet in de oven die je op 175C zet. 
Schil de zoete aardappel en snijd in blokken van ± 3 bij 2 centimeter. 
Maak de venkel schoon en snijd overdwars in repen van 1 centimeter breed. 
Schil de bietjes, halveer en snijd ze in partjes. 
Snijd uit de sinaasappel 2 plakken van 1/2 centimeter dik. Pers de rest uit. 
Meng het sinaasappelsap, olijfolie, sambal, granaatappelmelasse en peper en zout door elkaar. Doe alle groente en de knoflook in een schaal en meng deze dressing erdoor. 
Doe de groente bij de kip op de bakplaat en laat in ± 35 minuten verder gaar worden. 
Vis de knoflook eruit en pers die uit boven de yoghurt met fijngehakte kruiden. 

3 opmerkingen: