maandag 12 oktober 2015

Weekmenu - spitskool, boerenkool en indiase inspiratie

bij de AH hebben ze geen rode, maar natuurlijk wel
 gewoon groene spitskool
Wordt het al tijd voor stamppotten? Afgaande op de bonusaanbiedingen voor deze week wel. De boerenkool, rookworst, spekjes en geschilde stamppotaardappelen zijn allemaal in de aanbieding. Dus stamppot boerenkool kan altijd. Overigens is het budgettechnisch slimmer om de goedkoopste diepvriesboerenkool te kopen. Moet je er alleen even aan denken dat je die 's ochtends uit de vriezer pakt, uit de verpakking haalt, in een pan stopt en zo overdag laat ontdooien. Koken met een klein budget doe je natuurlijk ook niet met geschilde aardappelen, maar met gewone aardappels die je zelf schilt. Loop je ook niet tegen een houdbaarheidsdatum als de eetplanning ineens wat anders verloopt. Ik begrijp wel dat het soms handig is dat een machine of iemand anders het werk voor je heeft gedaan.
Iets heel anders proberen? Er zijn bakjes met currymengsels in de aanbieding. Toen wij in Rotterdam in de Markthal waren, had dat merk een soort pop-up store waar wij geluncht hebben. Dat vonden wij lekker. Dus als je de Indiase toer op wilt, koop dan bijvoorbeeld de tikka massala en de butter chicken. Mijn tik is dan wel dat je dat dan weer niet gebruikt voor het recept dat op het pakje staat, maar er iets anders mee maakt. 


Weekmenu

  • Stamppot boerenkool
  • Spruitjes met spekjes en champignons en daarbij gebakken krieltjes. Of je roert een paar lepels crème fraîche door de spruitjes en schept het groentemengsel door gekookte pasta. De spruitjes een beetje zoals op deze manier.
  • Spitskool met gehakt - gebruik dit recept voor de wortelschotel maar vervang de wortel door spitskool. De spitskool hoef je niet voor te koken.
  • Curry met spruitjes, kikkererwten, spitskool en cashewnoten + rijst. 
  • Tortilla's met hummus en bietjes. Warm de tortilla's (2 pp) even op in een koekenpan of magnetron. Besmeer met een laag humus. Snijd voorgekookte bietjes (500 gram) in blokjes en warm ze op. Verdeel een deel over de humus en rol op. Serveer de rest van de bietjes er apart bij en geef er eventueel nog wat sla bij. 


Curry met spruitjes, kikkererwten, spitskool en cashewnoten

  • 1 eetlepel olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 200 gram spruitjes, gehalveerd
  • 1 pakje tikka masala (kumar's)
  • blik kikkererwten (400 ml)
  • restje spitskool en/of winterwortel in blokjes
  • ± 1 deciliter yoghurt
  • 75 gram cashewnoten
Verhit de olie in een hapjespan. Fruit de ui een paar minuten mee. Doe de spruitjes (en wortel als je die gebruikt) erbij en bak 1-2 minuten mee. Voeg het specerijenmengsel toe, laat even fruiten en voeg 1 deciliter water toe. Laat, met een deksel op de pan, 5-7 minuten pruttelen tot de groente bijna gaar is. Roer dan de spitskool en kikkererwten erdoor en laat meewarmen. Roer op het laatst de yoghurt erdoor en bestrooi met de cashewnoten. Geef er rijst bij. 


Boodschappen - ingrediënten die je nodig hebt

  • aardappels
  • boerenkool
  • spekreepjes of - blokjes (2x)
  • rookworst
  • zak spruitjes van 500 gram
  • bakje kastanjechampignons
  • krieltjes of pasta
  • eventueel crème fraîche
  • gehakt
  • spitskool
  • knoflook
  • gember
  • ketjap
  • sambal
  • rijst
  • blik kikkererwten van 400 gram (kijk ook een in het Surinaamse schap, of een glazen pot in het Turkse schap)
  • rijst
  • Kumars tikka massala en nog een andere naar keuze
  • tortilla's
  • humus
  • voorgekookte bietjes
  • sla

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen