donderdag 5 mei 2016

Kikkererwten en koolvis met tomatensaus en tahin

Af en toe neus ik rond in de recepten van Ottolenghi op de site van The Guardian. Dat Ottolenghi fan is van tahin, sesampasta, dat mag wel als bekend verondersteld worden. In een van de recepten werd tahin gecombineerd met vis en tomaat. Dit is mijn variant. Bij deze koolvis en kikkererwten aten wij nog met honing geroosterde wortels. Ook deze keer weer met paarse erdoor. Dat blijft leuk eten. 


Kikkererwten en koolvis met tomatensaus en tahin


  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, in halve ringen
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 theelepels karwijzaad
  • 1 pak gezeefde tomaten
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 400 gram koolvis (diepvries)
  • 400 gram gare kikkererwten
  • 2 eetlepels tahin
  • 1 deciliter yoghurt
  • wat citroensap
Verhit de olie in een koekenpan. Fruit de ui een paar minuten tot deze licht begint te kleuren. Voeg dan peper, knoflook en karwijzaad toe en fruit even mee. Voeg de gezeefde tomaten toe, breng aan de kook en laat 5 minuten pruttelen. Proef de saus op peper en zout. Roer de gare kikkererwten door de saus en warm even mee. 
Verdeel de saus over een ovenschaal. Leg de stukken vis in de saus. Probeer ze redelijk diep in de saus te leggen omdat ze anders uitdrogen in de oven. Bestrooi de bovenkant van de vis met wat peper en zout. Zet de schaal in de oven, stel de temperatuur in op 200C en laat de vis in ± 25 minuten gaar worden. Dat ligt er ook een beetje aan hoe snel je oven opwarmt. Mijn oven doet dat snel dus ik vind het niet nodig om de oven voor te verwarmen. 
Doe de tahin in een kommetje. Giet de yoghurt erbij terwijl je klopt. Als het mengsel heel dik blijft, kun je er nog 1-2 lepels water bij kloppen. Breng op smaak met een drupje citroensap en wat peper en zout. 
Druppel de saus over de gare vis en serveer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen