donderdag 12 mei 2016

Ronde Turkse sesambroodjes - simit

We aten een salade met bietjes en feta. De oervorm van die salade vind je hier.  Bij de salade ging ik brood bakken. Maar ik wilde iets anders dan ik meestal bak. Geen brood maar broodjes. Daarom neusde ik even op de blog van Levine rond en daar zag ik deze mooie Turkse sesamrondjes, simit. Ik heb het recept iets verkleind en ik mengde nog een lepel lijnzaad door het deeg. Niet Turks, maar dat bakje moet ook leeg. Neem vooral een kijkje bij het recept van Levine als je meer van de stap-voor-stap methode bent. Ook als je meer over zelf brood bakken wilt weten is haar blog een rijke bron van informatie.








Ronde Turkse sesambroodjes - simit

  • 400 gram bloem
  • 240 gram water (iets warmer dan kamertemperatuur)
  • 5 gram droge gist
  • 7 gram zout
  • 8 gram suiker
  • eventueel 1 eetlepel lijnzaad
  • 4 eetlepels water
  • 2 eetlepels keukenstroop 
  • 1 eetlepel granaatappelmelasse
  • sesamzaad
Doe bloem, water, gist (aan de ene kant), zout en suiker (aan de andere kant) en het eventuele lijnzaad in de broodbakmachine en kneed in ± 10 minuten tot een mooi deeg. 
Vet een kom in met iets olie en leg de deegbol hierin. Keer 'm even zodat de deegbol rondom vettig is. Dek de komt af met een deksel, plastic folie of een vochtige doek en laat het deeg ± 1 uur rijzen tot het in omvang is verdubbeld. Verdeel het deeg in 12 gelijke porties en vorm hiervan kleine bolletjes. Dek af en laat 15 minuten rusten. 
Meng het water, de stroop en de melasse in een diep bord en strooi wat sesamzaad op een ander bord. Laat de rest van het sesamzaad op het aanrecht staan, met een lepeltje erin. 
Leg een vel bakpapier of een bakmatje op een bakplaat. 
Pak 2 bolletjes deeg, duw ze plat en vorm 2 lapjes van ongeveer 10 bij 5 centimeter. Rol deze vanaf de lange kant op en rol deze strengen uit tot strengetjes van ongeveer 30 centimeter lang. Wikkel deze 2 strengen om elkaar heen en vorm een cirkelvormig broodje. Leg dit in het stroopwater terwijl je het volgende broodje vormt. Leg het natte broodje in het sesamzaad en bestrooi de bovenkant met sesamzaad uit de grote pot. Leg de simit op de bakplaat. Vorm zo 6 broodjes. 
Dek ze af met een vochtige theedoek of een geolied stuk plastic en laat 30-45 minuten narijzen. 
Warm de oven voor op 200C. Bak de simit in 15-20 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen op een rooster. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen