donderdag 27 oktober 2016

Salade met peer, venkel en geitenkaas

Bij een etentje laatst koos ik als voorgerecht voor een venkelsalade met peer en geitenkaas. Gezien de hoeveelheid was het meer een geitenkaassalade met venkel en peer. Dat is vaak jammer, dat de kaas of vlees toch als hoofdelement gezien wordt terwijl er zoveel kan met groente. De kaas in dit geval was overigens wel erg lekker, dus was het niet zo erg. Geïnspireerd door die salade maakte ik deze salade thuis bij de tarte tatin met cantharellen en pastinaak. 

Als je een mandoline in huis hebt, heb je met een venkelknol in je groentelade zo een snelle basis voor een salade. Deze keer combineerde ik de venkel met peer en geitenkaas, maar met sinaasappel en eventueel olijven is ook lekker. Die olijven combineren ook weer prettig met venkel en biet. Genoeg variatiemogelijkheden met venkel dus. Daarom is het leuk dat Cora het foodblogevent van oktober 2016 het thema "venkel" heeft meegegeven. Ik noem in deze blog alleen een paar salademogelijkheden, maar met venkel is natuurlijk nog veel meer mogelijk. Het recept voor deze salade is mijn inzending voor het foodblogevent. 



Salade met peer, venkel en geitenkaas

  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 50 gram zachte geitenkaas
  • 1 eetlepel pernod
  • peper, zout
  • 1 stevige, rijpe peer
  • drupje citroensap
  • 1 venkelknol (± 250 gram)
  • 1 kleine gele paprika (± 100 gram)
  • 2 eetlepels hazelnootolie
  • 2 theelepels witte balsamicoazijn
Roer de crème fraîche, geitenkaas en pernod door elkaar en breng op smaak met wat peper en zout. Strijk dit uit over een mooi (liefst donkergekleurd) bord. 
Schil de peer en schaaf op een mandoline in plakken van 3 millimeter. Ga net zo lang door tot je bij het klokhuis komt. Doe de plakken in een kom met een beetje citroensap en meng even. Eet het restje peer op. 
Maak de venkel schoon. Schaaf op een mandoline in dunne (1-2 millimeter) plakken en doe deze in een kom. Maak de paprika schoon, snijd in kwarten en snijd deze overdwars in dunne reepjes. Doe ze bij de venkel in de kom. 
Klop de hazelnootolie met de witte balsamico en wat peper en zout tot een dressing en meng deze door de venkel. 
Verdeel de plakken peer over de geitenkaas. Schep de venkel op de plakken peer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen