donderdag 16 september 2010

Aardbeienjam

Bij de scones van gisteren had ik lekkere zelfgemaakte aardbeienjam. Omdat aardbeien weinig pectine bevatten moet je ze een handje helpen door het sap van een citroen toe te voegen. Je kan de pectine nog meer laten werken door de pitten en de witte vliesjes in een dun lapje te wikkelen en deze mee te laten koken. De witte vliesjes schraap je met een scherpe theelepel uit de citroenhelften na het uitpersen.

Aardbeienjam

(± 3 potten van 350 gram)
  • 750 gram aardbeien
  • 1 citroen
  • 750 gram suiker
Dag 1
Was de aardbeien. Verwijder de kroontjes. Snijd grote eventueel doormidden. Doe ze in een kom. Pers de citroen uit en doe het sap bij de aardbeien. Doe de pitten en vliesjes in een dun lapje en leg dit buideltje op de aardbeien. Schep de suiker erdoor en laat een nacht staan. 
Dag 2
Zet een schoteltje in de vriezer. Verwarm de aardbeien op laag vuur, stamp wat fijner met een pureestamper en roer totdat de suiker is opgelost. Zet het vuur dan hoog en laat, terwijl je blijft roeren, 15 minuten koken. Schuim eventueel aan het einde af met een schuimspaan. Test na 15 minuten of de jam goed is door een klein beetje op het schoteltje te doen. Door de kou koelt de jam direct af en kun je kijken of hij de goede dikte heeft. Als de jam goed is doe je deze in gesteriliseerde potten. Als de jam niet goed is, kook je hem nog een paar minuten. 
Schone potten
Gebruik (oude) jampotten met goedsluitende deksels. Was ze schoon in een heet sopje met soda en spoel ze na met kokend water. Laat ze uitlekken op een schone theedoek. Doe hetzelfde met de deksels. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten