donderdag 2 september 2010

Korstdeeg voor hartige taart

Meestal gebruik ik diepvriesbladerdeeg of plakjes deeg voor hartige taart voor een hartige taart. Maar echt heel enthousiast ben ik daar niet over. De bodem blijft meestal vrij klef. Laatst heb ik een keer zelf korstdeeg gemaakt, en dit gebruikt voor een hartige taart. Ik maakte al wel zelf korstdeeg voor zoete taarten, maar voor hartige dus niet. En ik snap eigenlijk niet waarom. Want dit was een stuk beter dan bladerdeeg. De bodem is een stuk knapperiger geworden. En eigenlijk kost het ook niet heel veel meer tijd. Zeker niet als je deeg in de keukenmachine maakt en voor een aantal keer tegelijk. Wat je niet nodig hebt, vries je in porties in. Het enige nadeel is dat een bal korstdeeg niet zo snel ontdooit als plakjes bladerdeeg.

Voordat ik het deeg maak zet ik een bakje met wat water in de diepvries, zodat ik ijskoud water bij de hand heb. Je kan ook een glas water pakken en daar wat ijsblokjes in doen.

Korstdeeg voor hartige taart

(voor 3 vormen met een doorsnee van 20 cm)
  • 275 gram tarwebloem
  • 125 gram volkorenmeel
  • 200 gram ijskoude boter, in kleine blokjes
  • 1/2 theelepel zout
  • ± 4 eetlepels ijskoud water
Zeef de bloem en zout boven de kom van een keukenmachine. Voeg de boterblokjes toe en laat de machine draaien. Stop zodra het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg 3 eetlepels water toe en laat het deeg in zo weinig mogelijk tijd tot een bal draaien. Voeg indien nodig nog een klein beetje water toe. 
Verdeel het deeg in 3 porties. Vries in wat je niet direct nodig heb. Het deeg kun je ook tot 3 dagen in de koelkast bewaren.

Sommige recepten vragen om het blindbakken van de bodem. Dat betekent dat je de bodem zonder vulling alvast halfgaar bakt. Om te voorkomen dat het deeg van de zijkanten afglijdt (de boter in het deeg smelt immers) en er bobbels in de bodem komen, doe je een steunvulling in de bodem. Ik leg hiervoor een herbruikbaar vel met anti-aanbaklaag in de vorm (bakpapier kan ook) en vul deze met oude erwten en bonen. Deze bonen kun je telkens hiervoor hergebruiken. Ik bak de taartbodem dan 20 minuten op 180C.

afbeelding-hoe-maak-ik-korstdeeg
het deeg uitrollen op een siliconenmatje of op een bebloemd werkvlak
afbeelding-hoe-maak-ik-korstdeeg
met de deeglap de vorm bekleden

afbeelding-hoe-maak-ik-korstdeeg
blind bakken met oude peulvruchten

afbeelding-hoe-maak-ik-korstdeeg
de bodem na het blindbakken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten