Moussaka
(3-4 personen)- 500 gram aardappels
- 2 eetlepels olijfolie
- 500 gram aubergine
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram (runder)gehakt
- 1 theelepel kaneel
- 2 eetlepels verse oregano/marjoraan
- blik (400 gram) gepelde tomaten
- 1 klein blikje tomatenpuree
- peper, zout
- 20 gram boter
- 20 gram bloem
- 3 dl melk
- nootmuskaat
- 100 geraspte kaas
Schil de aardappels en snijd ze in plakjes. Kook de plakjes in lichtgezouten water in 5-8 minuten bijna gaar. Houd ze even apart.
Snijd de aubergine in 3 mm dikke plakjes. In de lengte of in de breedte mag je zelf weten. Verhit een grilpan en bestrijk licht met olie. Gril de plakjes aubergine 2 minuten aan elke kant.
Verhit in een braadpan het gehakt en bak rul. Voeg eventueel een klein beetje olijfolie toe. Bak ui en knoflook mee. Voeg kaneel en oregano toe en dan de tomatenpuree en (fijngesneden) tomaten. Laat zo´n 10 minuten sudderen en breng op smaak met peper en zout.
Smelt in een kleine steelpan de boter maar laat deze niet bruin worden. Voeg de bloem toe en roer tot een bal. Voeg dan scheutje voor scheutje de melk toe en roer totdat je een klontvrije saus hebt. Voeg wat peper en versgeraspte nootmuskaat toe.
Verwarm de oven voor op 180C.
Verdeel een laag aardappels over de bodem van een rechthoekige ovenschaal. Bedek met een laag aubergine, en dan met een laag tomatensaus. Ga zo door tot alles op is. Schenk de witte saus erover en bestrooi met geraspte kaas. Zet de schaal nog 20-25 minuten in de oven totdat alles goed heet is en de kaas een korstje heeft gekregen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten