dinsdag 7 september 2010

Lekkers van thuis

Een paar weken geleden hadden vrienden van ons een feestje. Aan mij de vraag of ik voor het eten wou zorgen. Natuurlijk wou ik dat. En dit is het resultaat:


Ik heb het volgende gemaakt:
En dit verder aangevuld met:
 • turks brood
 • donkerbruin stokbrood
 • 2 soorten olijven
 • satésaus
 • tortillachips
 • witte druiven
 • komkommer en tomaatjes
Iedereen heeft lekker gegeten. Er was best nog wat over, dus ik heb wat tips gegeven voor de restverwerking. Dat leverde het volgende op:
" ´s Morgens zijn we begonnen met de meloen-banaan smoothie. Zondagmiddag kwamen mijn ouders om te helpen de tenten af te breken en het serviesgoed in te pakken. We hebben toen alle resten van het buffet (behalve de gehaktballetjes, die heb ik meteen ingevroren) op de gewone manier geserveerd. 's Avonds had C.  dienst en hij heeft de overgebleven pastasalade met zalm meegenomen naar de huisartsenpost. Ik heb toen alle groentesalades (courgette, bonen, komkommer, tomaatjes) bij elkaar in gekieperd en als combisalade gegeten (was precies een goed bord vol, en lekker) met wat kipstokjes erbij. De kinderen aten het turkse brood, stukjes kip en een schepje bruine bonen. A. heeft het halve bakje olijven weggepeuzeld! De humus hebben we op brood gegeten (er is nog een beetje voor morgen) en vanavond hadden we chili-con-carne van de mexicaanse salade met erdoorheen de gesmoorde paprika. Ik had daarbij nog het laatste hapje tabouleh en een schep tzatziki voor de frissigheid (over fusion gesproken!). Van de laatste zak turks brood heb ik broodpudding gemaakt volgens dit recept: http://www.broodpudding.be/?subject=broodpudding_recept-mama. De kinderen vonden het wel lekker maar het is vullend genoeg dus die is nog voor de helft over! 
Bijna alles wat over was is dus helemaal goed terecht gekomen dankzij jouw adviezen."

3 opmerkingen:

 1. Wat een mooie tafel vol met lekkers. Voor hoeveel personen was het. Wij moeten ook aan de slag voor 25 man. We willen ook een soort van buffet maken maar de hoeveelheden vind ik erg moeilijk. En ook niet te culinair denk niet dat dat in de smaak valt. Het moet ook niet te moeilijk en redelijk van te voren te maken zijn. We hebben wel wat ideetjes en hier zitten ook weer wat leuke dingen bij. Alleen het toetje daat ben ik nog niet uit misschien een sugestie ??
  Verder lees ik "Bijna net zo lekker als thuis" altijd met veel plezier en vind het vaak heel herkenbaar. Ga lekker zo door !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Karin, dank voor je leuke reactie. Hoop dat je de mijne ook leest.
  Wat ik heb gemaakt was voor ongeveer 30 personen, maar zaten ook behoorlijk wat kinderen tussen.
  Ik maak voor een dergelijke gebeurtenis een excelsheet: aantal volwassen personen * 500 gram en aantal kinderen * 200 gram. Dat levert mijn totaalhoeveelheid eten op. Dan ga ik gerechten bedenken en de ingredienten opsommen met daarnaast het gewicht. Dan een aantal formules erop loslaten en dan kun je redelijk snel achterhalen hoever je bent. Als je het een beetje handig opzet, kun je het flexibel houden zodat je makkelijk het aantal personen en hoeveelheden kan wijzigen. Bij onze housewarming 3,5 jaar geleden werkte dit redelijk goed (er was wel wat over, maar niet schokkend veel) maar bij dit feestje was er toch meer over dan ik had verwacht.
  Wat je vraag over een toetje aangaat: ik doe niet echt aan een toetje, vandaar het fruit op het buffet. Wel doe ik aan het eind nog koffie en thee met kleine cakejes, chocoladekoffieboontjes. Of je bakt een grote brownie en een boterkoek die je in eenhapsstukjes snijdt, en mooi opstapelt (zodat het veel lijkt)en je toch 2 verschillende dingen kan proeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tuurlijk kijk ik of er een antwoord komt!
  Bedankt voor de reactie, hier kan ik wel wat mee, ga maar wat uitproberen in excel, ben benieuwd.
  Ook de recepten hier boven komen goed van pas, ga der vast wat van maken. En het toetje, ik vond het idee van fruit op het buffet wel een goed idee en zowiezo koffie of thee dus misschien laten we het toetje ook wel wezen, of iets met ijs we zien wel. In ieder geval bedankt voor de tips.

  BeantwoordenVerwijderen