woensdag 29 september 2010

Kip met knollen

pompoen, pastinaak, rode biet, venkel, gele winterwortel, paarse zomerwortel
Strikt genomen zijn het niet allemaal knollen op deze foto, maar het allitereert wel leuk. Manlief was terug uit verweggistan, waar het eten niet altijd even goed is, dus had ik een lekkere kip met lekkere groente klaargemaakt. De groentes komen allemaal uit mijn tuin.

Een hele kip is teveel voor ons. Het restant borstvlees is in blokjes door een tacovulling gegaan en het karkas met de botjes heb ik (her)gebruikt om een soepje van te maken.

Kip met knollen

( 4 personen)
Kip en groente gaan bij elkaar in de oven. Als je oven niet groot genoeg is, kun je de groente ook 2 minuten voorkoken en dan grillen in een grillpan. 
  • 1 hele kip
  • 1/2 citroen
  • 1 kg groente zoals wortel, pastinaak, pompoen, rode biet, venkel, knolselderij, aardpeer
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels verse tijmblaadjes
  • peper
  • zeezout
Dep de kip droog. Pers wat citroensap uit en meng dit met wat peper en zout en wrijf de kip hiermee in. Stop de citroenhelft in de buikholte van de kip. Stop de kip in een braadzak. Maak een enkel gaatje in de zak en leg de kip in zak met de opening van de zak onder de kip in een ovenschaal. Verhit de oven tot 180C en laat de kip in 1 tot 1,5 uur gaar worden. De kip moet goed gaar zijn. Het is niet erg als je hem er een kwartiertje langer in laat. Door het gebruik van de braadzak blijft de kip mals. 
Ik heb mijn kip een kwartier voor het einde uit de zak gehaald en onder de gril gelegd. Onder de kip een braadslee om het vet op te vangen. Maar toch was het schoonmaken van de oven nog best wat werk. Dus als je het schoon wilt houden, is alleen de braadzak ook prima. 
Maak de groente schoon en snijd in stukjes van ongeveer 4 bij 1 cm. Schep ze om met de olie, peper en tijmblaadjes en leg ze op een bakblik. Schuif ze tegelijk met de kip in de oven. Halverwege een keer omscheppen. Als ze te hard gaan, kun je nog wat water toevoegen, of ze een tijdje uit de oven halen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten