Ik doe er behoorlijk wat salie in. Natuurlijk kun je ook iets minder gebruiken als je de saliesmaak iets minder sterk wilt laten uitkomen.
Wortelsaliesoep
(± 2 liter)
- 20 gram boter
- 1 ui, gesnipperd
- 1 aardappel, in blokjes
- 1 teentje knoflook
- (cayenne)peper, zout
- 750 gram (paarse) wortel, geboend en in plakjes
- 2 groentebouillonblokjes
- ± 20 blaadjes salie
- eventueel scheutje citroensap
Smelt de boter in een grote pan met dikke bodem. Voeg de ui, aardappel en uitgeperste knoflook toe. Bestrooi met zout en peper en schep een paar keer om. Zet het vuur op z´n allerlaagst en laat met het deksel op de pan ongeveer 10 minuten heel zachtjes smoren. Voeg dan de wortelplakjes, 1,5 liter kokend water, de bouillonblokjes en de salie toe. Laat op zacht vuur ongeveer 15 minuten koken totdat de wortel goed gaar is.
Pureer de soep. Dit kan in de blender - in gedeelten-, maar met een staafmixer in de pan kan ook, als je pan tenminste niet tot de rand gevuld is. Proef de soep en breng verder op smaak met (cayenne)peper en zout en eventueel wat citroensap.
Vandaag deze soep geprobeerd. Met echte paarse wortels - en dus echte paarse soep! Lekker! Het vleugje cayennepeper geeft het net die bite!
BeantwoordenVerwijderen