In het voorjaar heb ik van de vlierbloesem siroop gemaakt, nu is het tijd om de vlierbessen te verwerken. Zorg ervoor dat de bessen die je plukt goed rijp(=paars) zijn. Je plukt de besjes in een scherm. Schud de schermen goed uit zodat de meeste beestjes verwijderd zijn. Was ze dan voorzichtig. Ris de besjes van de takjes. Omdat je het sap zeeft is het niet erg als er op dit moment nog een paar takjes achterblijven.
Ik had deze eerste fase al een week eerder gedaan en de bessen zolang ingevroren. Dat zorgt er direct voor dat de celwand kapot vriest, en het sap er makkelijker uit loskomt. Als je de bessen direct verwerkt moet je een scheutje water toevoegen.Doe de gewassen bessen in een pan en breng aan de kook. Druk ze een beetje fijn zodat er zoveel mogelijk sap uit komt. Doe de bessen over in een fijne zeef en hang deze boven een kom. Laat uitlekken en druk er zoveel mogelijk sap uit.
Meet de hoeveelheid sap. Voeg voor elke liter sap een kilo suiker toe. Breng opnieuw aan de kook en roer zodat de suiker oplost. Giet over in gesteriliseerde flessen.
Ik hield van 1,5 kilo bessen (schoon gewicht) 8 dl sap over. Met 800 gram suiker werd dat ongeveer 1,4 liter siroop.
Ik heb de siroop nog niet geproefd. Wel heb ik ergens gelezen dat vlierbessensap een beetje medicinaal smaakt. En dat je het daarom beter kan combineren met bijvoorbeeld appelsap. Ik ben benieuwd.
Wij kregen vroeger als kinderen een lepeltje vlierbessensiroop i.p.v. hoestdrank, als we verkouden waren en al hoestend naar bed gingen. Werkte heel goed! (en was natuurlijk veel lekkerder dan echte hoestdrank)
BeantwoordenVerwijderen