maandag 9 april 2012

Crème caramel

Van het maken van macarons (daar van de week meer over) had ik nog 2 eidooiers over. Aan weggooien doe ik niet, manlief was net weer thuis, dus daar kon wel een toetje van gemaakt worden. Ik ben niet zo´n toetjesfan. Ik eet ze wel, maar om nu voor mij alleen (mannetje Q hoefde ook niet, die houdt het op yoghurt met banaan en cruesli) crème caramel te maken...

In onderstaand recept staan 2 eieren; ik gebruikte dus 2 dooiers plus 1 heel ei.

O, en nog een taalkundige opmerking. Karamel schrijf je met een k, maar de titel is nu eenmaal het franse toetje.

Crème caramel

(4 personen)
  • 75 gram suiker
  • 0,5 dl water
  • 3 dl melk
  • 2 eieren
  • 50 gram suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
Doe de 75 gram suiker met het water in een pannetje. Laat op halfhoog vuur warm worden zodat de suiker oplost. Roer niet. Je kan eventueel voorzichtig het pannetje wat bewegen, maar het mag niet klotsen. Als de suiker is opgelost, zet je het vuur hoger. Laat inkoken tot een goudbruine karamel. Giet wat in een vormpje van ± 1 dl en draai rond zodat de bodem en iets van de zijkant bedekt is. Herhaal dit met 3 andere vormpjes. Laat de pan niet op het vuur staan want dan karameliseert de suiker verder met het risico dat het verbrandt en bitter wordt. Waarschijnlijk houd je wat karamel over. Doe er nog wat water bij (spettert!) en verwarm zachtjes zodat de karamel oplost. Dit kun je als extra saus bij de pudding gebruiken of ergens anders bij serveren. (blijft ook oneindig goed)
Verwarm de melk tot ongeveer 80C. Meng de eieren goed met de 50 gram suiker en het vanille-extract. Gebruik liever geen mixer want dan wordt het te schuimig. Meng de warme melk geleidelijk bij het eisuikermengsel. Giet de custard door een zeefje op de karamel in de vormpjes. 
Verwarm de oven op 170C. Zet de vormpjes in een braadslee of ovenschaal. Giet er kokend water omheen. Dek af met een velletje bakpapier. Laat de pudding in ± 45 minuten gaar en net stevig worden. Laat afkoelen. Snijd de zijkanten los van het vormpje en keer de crème caramel om op een bordje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten