maandag 16 april 2012

Macarons (citroen-kokos)

Een klein lief kadootje voor opa en oma. De roze staan hier.


Ik maakte de roze en de gele achter elkaar. Toch kwamen de amandelkoekjes heel verschillend uit de oven. De gele hadden niet dat voetje dat je ziet als de macarons mooi omhoog "rijzen", ze waren meer uitgelopen als koekjes. Ze zaten ook bijna vastgekleefd aan het bakpapier, en braken veel sneller. De oorzaak? Ik zou het niet weten, het kon zoveel zijn. Ik gebruikte verschillende amandelen, door de gele zat citroenrasp, de eieren kwamen uit verschillende dozen, het eiwit van de roze was ingevroren geweest, en de gele hadden korter gerust. Maar wel minstens de 15 minuten die Annie Rigg in haar recept voorschrijft. Ik zal het wel nooit weten, volgende keer beter. Er staat al een nieuwe portie op de rol.

Macarons (citroen-kokos)

(20-24 stuks)
 • 100 gram amandelmeel
 • 200 gram poedersuiker
 • 3 eiwitten
 • snuf zout
 • 40 gram fijne kristalsuiker
 • gele kleurstof
 • schil van 1 citroen, heel fijn geraspt
 • 100 gram witte chocolade, gehakt
 • 4 eetlepels geraspte kokos
 • 0,75 dl slagroom
 • 2 eetlepels kokoslikeur
Doe de chocolade in een hittebestendige kom. Doe de kokos met de helft van de slagroom in een kleine keukenmachine of minihakker. Maal de kokos fijn(er). Doe de rest van de slagroom en de kokoslikeur erbij. Verwarm dit mengsel tot goed heet. Giet het hete mengsel over de chocolade. Laat even staan en roer dan door totdat de chocolade gesmolten is. Laat afkoelen terwijl je de macarons maakt. Zet niet in de koelkast, want dan wordt het te hard om mee te werken.
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier of iets dergelijks. 
Meng het amandelmeel en de poedersuiker in de keukenmachine door elkaar. Je zou dit ook wel in een kom kunnen doen, maar het stuift erg en je hebt kans op klonten. 
Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een snuf zout zo stijf dat je pieken kan vormen. Klop dan op matige snelheid de suiker er theelepel voor theelepel door. Je moet een glanzend, stevig schuim krijgen. Klop op het allerlaatst de kleurstof en de citroenrasp mee. Schep dan met een lepel het amandelpoedersuikermengsel erdoor. Schep ± 1 minuut om zodat alles verdeeld is en het mengsel langzaam van de lepel afdruipt. Doe over in een spuitzak met een glad mondje van 1 cm doorsnee. 
Spuit op de beklede bakplaten rondjes met een doorsnee van ± 3 cm. Laat ze minimaal 15 minuten, maar het liefst langer, staan. Er vormt zich dan een heel dun vliesje waardoor de macarons straks een knisperig buitenlaagje hebben maar nog een zachte binnenkant. 
Warm de oven voor op 160C. Bak de macarons (1 bakplaat tegelijk) 10 minuten. Laat ze afkoelen op het bakpapier. 
Als ze afgekoeld zijn haal ze er dan voorzichtig af. Doe de vulling in een spuitzak en spuit op de platte kant van een macaron een dotje vulling. Dus niet de hard want dan breek je door de onderkant heen. (voorzichtig smeren met een lepeltje of mesje lukt ook, als je net iets minder strakke macarons wilt, en geen gedoe wilt met een spuitzak) Dek af met een macaron, ook met de platte kant. Laat nog een half uurtje opstijven in de koelkast voordat je ze gaat eten. 
Bewaar ze in de koelkast. Ze worden in de loop van de tijd wel slapper, dus maak ze het liefst zo kort mogelijk van tevoren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten