vrijdag 20 april 2012

Kweepeersinaasappelmarmelade

Ik weet het, het is geen tijd meer voor kweeperen. Over een paar maanden hebben we aardbeien, frambozen, kruisbessen om jam van te maken. Ik maakte deze jam zo´n 2 maanden geleden. Het recept had ik al wel geschreven, maar ik had er nog steeds geen foto bij gemaakt. Als je nu toch zin krijgt om marmelade te maken, kijk dan hier. Sinaasappels zijn altijd wel te krijgen. 


Ik vond het wel erg oorspronkelijk om kweepeer in marmelade te verwerken. Volgens wikipedia is het woord marmelade namelijk afgeleid van het portugese woord voor kweepeer. 

Marmelade met kweepeer

(± 10 potten van 400 gram)
  • 1,5 kilo sinaasappels
  • 4 citroenen 
  • 3 liter water
  • stukje kaasdoek of ander lapje
  • 2 kweeperen (± 600 gram)
  • 2 kilo suiker
Gebruik het liefst biologisch fruit. Boen anders de sinasappels en citroenen heel goed schoon. Pers de vruchten uit. Doe het sap in een (geen aluminium) pan of kom. Doe het water erbij.

Verwijder het vruchtvlees en witte vlies uit de schil. Dit gaat redelijk goed door een begin te maken met een scherpe theelepel en dan het verder los te trekken. Schraap nog wat meer eraf, indien nodig. Leg vruchtvlees en vliesjes allemaal op het stukje kaasdoek en knoop dit dicht.
Snijd alle schillen in dunne reepjes. Maak ze niet te lang, dus snijd liever overdwars dan in de lengte.
Doe de schilletjes in de pan met water en sap. Doe hier ook het buideltje met pulp en vliezen bij. Laat een nacht staan. 
Breng de volgende dag aan de kook; eerst met een deksel op de pan. Verwijder dat na ongeveer 3 kwartier.
Schil de kweeperen. Snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Rasp de kweepeer (met een keukenmachine of zo) grof. Doe de kweepeer in de pan bij het sinaasappelmengsel op het moment dat je de deksel eraf haalt. Kook dan nog ongeveer 3 kwartier totdat de schilletjes goed zacht zijn en de kweepeer ook zacht is. Je moet ze bijna fijn kunnen wrijven. De hoeveelheid vocht moet met ongeveer de helft zijn ingekookt. Als dat nog niet het geval is, zet het vuur dan hoog en laat het inkoken. Verwijder het buideltje en knijp dat, met een tang of zo, goed uit boven het vocht. 

Leg een schoteltje in de vriezer. 
Zet het vuur weer laag en voeg de suiker toe. Roer zodat deze oplost. Breng aan de kook en laat zo´n 10 minuten koken. Roer geregeld. Test dan of de marmelade dik genoeg is door een lepeltje jam op het ijskoude schoteltje te scheppen. De jam koelt direct af en dan kun je zien of de jam goed is. Als dat zo is, zet het vuur dan uit. Anders moet je de marmelade nog even door laten koken en na 2 minuten opnieuw testen. 
Laat de kweepeermarmelade 15 minuten staan voordat je ze in gesteriliseerde potten schept. Hiermee voorkom je dat de schilletjes allemaal naar de bodem zakken. 
De marmelade blijft - ongeopend - zeker een jaar goed. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten