dinsdag 24 april 2012

Mijn Lidleend - jaargang 2, deel 1


Net als vorig jaar had de Lidl rond kerst (ja, ik weet het, het is nu april) in de diepvries een hele eend. Vorig jaar was dit eendproject goed bevallen, dus tijd voor een 2e eendproject.

Vandaag, na zo´n anderhalve dag ontdooien, de eend ontleed. De bouten in gewreven met kruiden, die gaan morgen in de oven. De borst was vandaag aan de beurt. Verder het vel en vet eraf gesneden. Dat mag morgen in de oven erbij om uit te smelten. Het zakje met ingewanden (die waren nog niet ontdooid) nog even terug in de vriezer. Tenslotte van het karkas bouillon getrokken.

Met de borst heb ik niet veel extra´s gedaan. Gewoon gebakken. Erbij aten we knolselderijrösti, stoofpeertjes en een sausje van wat crème fraîche, vosbessenjam, peper, zout en tijm.


Eendenborstfilet

(2-3 personen)
  • 2 eendenborstfilets (met vel)
  • peper, zout
Laat de eend op kamertemperatuur komen. 
Maak met een scherp mes in de velkant een ruitpatroon. Snijd niet te diep, want dan snijd je in het vlees. 
Bestrooi de vleeskant met peper en zout. 
Verhit een grillpan tot warm. Leg de eend met de velkant naar beneden in de pan. Het vet zal nu langzaam smelten. Laat zo´n 10 minuten zacht bakken. Giet het vet dan uit de pan in een kommetje. (dit kun je bewaren om bijvoorbeeld aardappels in te bakken; blijft een tijdje goed). 
Laat de pan weer heet worden. Bak de eend nog 2-4 minuten op de velkant totdat dit lichtbruin is. Keer de eend dan om en bak op de vleeskant nog 2-3 minuten op middelhoog vuur. Eend mag rosé blijven. Haal de eend uit de pan en leg op een warm bord. Dek af met aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten. Snijd dan in plakken en leg op warme borden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten