dinsdag 10 april 2012

Macarons (framboos-chocolade)

Na de cupcakes kwamen de macarons. En volgens mij loop ik alweer achter, en heb je nu cakepops of zoiets. Cupcakes zijn niet aan mij besteed. Simpele cakejes prima, maar die toef bovenop: vaak mierzoet. Macarons stonden wel op mijn lijstje. Toen ik vorige week in de bieb het boekje "I love macarons" van Annie Rigg zag en meenam, werd het tijd voor actie. Ik maakte 2 soorten: roze en gele. Al die verschillende kleurtjes, dat smeekt erom om een keer gemaakt te worden. Dat is ook direct een minpunt: dat ga je dus thuis niet snel doen, tig verschillende kleuren en smaken tegelijk. Voor de macarons volgde ik haar recept, maar voor de vulling was ik zo eigenwijs om zelf iets te verzinnen.

De roze komen hier, de gele komen later. Vast ook nog wel andere varianten, want ik vond ze wel erg lekker. Ik heb geen referentiekader van superdeluxe uit Parijs of mindere na-apers uit de diepvrieskrochten van de supermarkten hier. Of het de perfecte macarons waren, weet ik niet. Manlief en mannetje Q waren in elk geval dankbaar publiek.


afbeelding-macaron


Macarons met framboos en chocolade

(20-24 stuks)
  • 100 gram amandelmeel
  • 200 gram poedersuiker
  • 3 eiwitten
  • snuf zout
  • 40 gram fijne kristalsuiker
  • roze kleurstof
  • 100 gram frambozen (diepvries is prima)
  • 10 gram suiker
  • 0,5 dl slagroom
  • 100 gram pure chocolade (gehakt)
Doe de chocolade in een hittebestendige kom. 
Doe de frambozen in een pannetje met een lepel water en de 10 gram suiker. Verwarm zachtjes en pureer de frambozen. Zet het vuur hoger en laat al roerend een deel van het vocht verdampen. Roer dan de slagroom erbij en breng snel aan de kook. Giet dit hete mengsel over de chocolade, laat even staan zodat de chocolade smelt en roer dan tot een egaal mengsel. Dit kan afkoelen maar niet te hard worden als je de macarons maakt. 
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier of iets dergelijks. 
Meng het amandelmeel en de poedersuiker in de keukenmachine door elkaar. Je zou dit ook wel in een kom kunnen doen, maar het stuift erg en je hebt kans op klonten. 
Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een snuf zout zo stijf dat je pieken kan vormen. Klop dan op matige snelheid de fijne kristalsuiker er theelepel voor theelepel door. Je moet een glanzend, stevig schuim krijgen. Klop op het allerlaatst de kleurstof erdoor. Schep dan met een lepel het amandelpoedersuikermengsel erdoor. Schep ± 1 minuut om zodat alles verdeeld is en het mengsel langzaam van de lepel afdruipt. Doe over in een spuitzak met een glad mondje van 1 cm doorsnee. 
Spuit op de beklede bakplaten rondjes met een doorsnee van ± 3 cm. Laat ze minimaal 15 minuten, maar het liefst langer, staan. Er vormt zich dan een heel dun vliesje waardoor de macarons straks een knisperig buitenlaagje hebben maar nog een zachte binnenkant. 
Warm de oven voor op 160C. Bak de macarons (1 bakplaat tegelijk) 10 minuten. Laat ze afkoelen op het bakpapier. 
Als ze afgekoeld zijn haal ze er dan voorzichtig af. Doe de vulling in een spuitzak en spuit op de platte kant van een macaron een dotje vulling. Dus niet de hard want dan breek je door de onderkant heen. Dek af met een macaron, ook met de platte kant. Laat nog een half uurtje opstijven in de koelkast voordat je ze gaat eten. 
Bewaar ze in de koelkast. Ze worden in de loop van de tijd wel slapper, dus maak ze het liefst zo kort mogelijk van tevoren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten