dinsdag 6 oktober 2015

Erwtensoep van gele spliterwten met bloemkool, wortel en bleekselderij

Follow my blog with Bloglovin
Mag het alweer? Erwtensoep. Natuurlijk is het nog lang geen hartje winter waarin een dampend bord erwtensoep je weer van nieuwe energie voorziet. Daarom een lichtere variant zonder spek en worst. Wel met warme specerijen. En een knapperige garnering van rauwe bloemkool en amandelen. Dus lekker verwarmend als het buiten guur is, maar toch nog zomers genoeg als het nog zonnig herfstweer is. 

Dit recept voor andere erwtensoep is gelijk mijn inzending voor het foodblogevent van oktober 2015. Ooit was er een website waar maandelijks een round-up werd gegeven, maar die wordt niet meer bijgehouden. Hier wordt wel uitgelegd wat het inhoudt. Toch blijft het foodblogevent levend. De laatste winnaar, Elisabeth, schreef het nieuwe thema uit: Soep! Dat moet genoeg inzendingen opleveren lijkt mij. Zeker als iedereen zijn pompoensoep van 1 oktober, dag van de pompoensoep, gaat inzenden. 



Erwtensoep van gele spliterwten met bloemkool, wortel en bleekselderij


  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 teentjes knoflook uit de pers
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 50 gram verse gember, geraspt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 500 gram gele spliterwten
  • 1 bloemkool, in kleine (1-2 centimeter) roosjes
  • 500 gram wortel, in plakjes
  • 1 struik bleekselderij, in boogjes
  • 3 theelepels garam masala
  • 1/2 liter kokosmelk
  • zout
  • 25 gram tamarindepulp
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 100 gram amandelen
  • 30 gram geroosterde kokos
Verhit de olie in een grote soeppan en fruit hierin de knoflook, peper, gember en ui een paar minuten. Voeg 1,5 liter water en de spliterwten toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur 1 uur zacht koken. 
Bereid ondertussen de groente. Breng in een andere grote pan ± 2 liter water aan de kook met wat zout. Houd 100 gram van de bloemkool achter en kook de rest ± 5 minuten tot de bloemkool bijna gaar is. Schep met een schuimspaan in een vergiet en spoel af onder de koude kraan. Zet zolang apart. Kook vervolgens de wortelplakjes ± minuten tot deze bijna gaar zijn. Schep met een schuimspaan uit het water in een vergiet en spoel koud. Kook als laatste de bleekselderij ± 5 minuten. Schep uit de pan in een vergiet. Meet van het groentekookvocht 1,5 liter af en doe dit bij de spliterwten in de pan. Dit kan gewoon tijdens het uur kooktijd. Voeg ook de kokoksmelk en garam masala toe. Breng aan de kook en kook verder tot het uur om is. 
Week de tamarinde in wat heet water en wrijf daarna door een zeef zodat de pitten achterblijven. Proef of de spliterwten gaar zijn. Pureer de soep. Breng op smaak met zout en het tamarindewater. 
Voeg de groente toe en laat nog even goed doorwarmen. 
Hak ondertussen de achtergehouden bloemkool fijn. Rooster het komijnzaad in een droge koekenpan. en wrijf daarna iets fijn in een vijzel. Rooster de amandelen met een drupje olie. Hak de amandelen grof. Meng de bloemkool met het komijnzaad, de amandelen en de geroosterde kokos. 
Schep de soep in kommen en bestrooi met het bloemkool-amandelmengsel. 

2 opmerkingen:

  1. Vandaag was zo een gure dag, echt ideaal voor erwtensoep. Hier was het pompoensoep, ook al zo heerlijk. Maar dit recept sla ik zeker op.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Pompoensoep, welke variant dan ook, blijft ook lekker. Met deze erwtensoep, die verwarmend genoeg is, houd je door de garnering toch nog een klein beetje de zomer vast. Leuk dat je het recept onthoudt.

    BeantwoordenVerwijderen