zaterdag 21 mei 2016

Soort van tiramisu met frambozen

Ik schreef al eerder over het walking dinner. Naast dat er mensen bij ons aan tafel aten, maakte ik ook nog een toetje om mee te nemen naar de afsluiting. Mannetje Q vindt het maar niets dat wij dan allemaal lekkere toetjes krijgen en wil het liefste mee. Daarom had ik voor hem een apart bakje gemaakt zodat hij hier ook van kon genieten. Die moest ik maar vaker maken was het oordeel. Gelukkig was de taste een stuk beter dan de looks. Want zo op het bordje ziet het er niet echt aantrekkelijk uit. Geloof me maar dat het wel erg lekker was. 


Soort van tiramisu met frambozen

(voor heel veel mensen)
  • 500 gram (diepvries)frambozen
  • 25-50 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels frambozenlimonadesiroop
  • 5 eetlepels abrikozenlikeur (amandel- of frambozenlikeur is ook lekker)
  • 150 gram lange vingers
  • 750 gram mascarpone
  • 3 (gepasteuriseerde) eiwitten
  • 1 zak bitterkoekjes
  • 75 gram pure chocolade, grof gehakt
Pureer de frambozen in een hoge kom met de staafmixer. Meng er poedersuiker naar smaak door. Doe 1/5 deel in een diep bord en meng daar de limonadesiroop en likeur door. Zet het andere deel even apart.
Giet 3/4 deel van het frambozen-likeurmengsel in een grote schaal met platte bodem (± 35 bij 25 centimeter). Leg hierin de lange vingers. 
Klop de eiwitten stijf in een brandschone kom. 
Klop in een grote kom de mascarpone los en roer hier de achtergehouden frambozenpuree door. Proef er nog wat suiker bij moet. Bedenk dat de koekjes ook zoet zijn, dus het mengsel hoeft niet superzoet te zijn. Meng er wat van het stijfgeklopte eiwit door om het iets losser te maken en spatel dan handmatig de rest van het eiwit erdoor. Verdeel de helft van het mascarponemengsel uit over de lange vingers en strijk glad. 
Breek de bitterkoekjes in het kleine beetje framboos-likeurmengsel en roer even om. Verdeel dit over de laag mascarpone in de schaal. Verdeel hierover de rest van het mascarponemengsel en strijk glad. 
Strooi de chocolade over de bovenkant. Laat een paar uur intrekken in de koelkast. 

4 opmerkingen:

  1. Ooooh...dit is er weer eentje die ik ga uitproberen. Wordt vervolgd.... :o)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik hoor wel als het goed gesmaakt heeft. Als je er toevallig een foto van maakt, en die wat beter oogt dan de mijne, houd ik me aanbevolen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En of het gesmaakt heeft, Johanneke. Heerlijk!
    Kan zo gauw geen emailadres op je blog vinden, maar er staat een foto van deze tiramisu op mijn blog.
    Nogmaals bedankt voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen