maandag 19 oktober 2015

Weekmenu - paprika, hamburgers, groene kool

Deze week is misschien een klein beetje een uitdaging. Ik zet een hele groene kool op het boodschappenlijstje. Daar kan dan wel 3 keer van gegeten worden, maar het is niet de eerste groente waar je aan denkt bij snel. Verder is de paprika in de aanbieding. Dat is fijn, want dat gebeurt niet zo vaak. Nu koop ik de paprika's meestal op de markt, en betaal ik eigenlijk altijd al die aanbiedingsprijs of nog minder. Ik ga zelf goulash maken. Niet snel omdat het lang moet sudderen. Als je dat de avond ervoor kunt maken, dan is het wel snel. En je maakt natuurlijk voor 3 keer tegelijk: ga dan uit van 1 kilo paprika, 2 blikken gepelde tomaten, 600-800 gram vlees. Ik zie dat dat niet helemaal sluit met de hoeveelheden die ik toen blogde, maar dat is wel meer in lijn met hoe ik de goulash tegenwoordig maak. Wat dan wel met de paprika's als het geen goulash wordt? Gevulde paprika's. Daar gebruik je in dit geval ook de plakken kaas in, als je die voor de hamburgers koopt. 




Gevulde paprika's


  • 3 paprika's
  • 1 eetlepel oijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 blik kidneybonen (400 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 theelepel komijnzaad, gemalen
  • 1 theelepel korianderzaad, gemalen
  • 1 rode peper, gesnipperd (of 1 theelepel sambal)
  • zout
  • eventueel verse koriander
  • 4 plakken kaas
Halveer de paprika's, en verwijder de zaadlijsten. Doe de rode en gele helften met een klein laagje water in een ovenschaal. Zet ze een paar minuten in de magnetron om wat zachter te worden.
Verwarm de oven (met grill) voor op 180C. 
Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui hierin een paar minuten. Snijd ondertussen de groene paprika in blokjes en bak ze even mee. Voeg de tomatenpuree, komijn, koriander, peper (of sambal) en 1 deciliter water toe. Voeg naar smaak zout toe. Roer de (afgegoten) bonen erdoor. Als je het lekker vindt, kun je ook verse koriander toevoegen. Vul de paprika's met het bonenmengsel. Leg ze terug in de ovenschaal, en laat het kleine laagje water in de schaal. Leg de plakken kaas op de bovenkant, van de paprika, eventueel dubbelgevouwen. Laat de paprika's in de oven goed heet worden en laat de kaas een bruin korstje krijgen. Dat duurt ± 15 minuten, afhankelijk of je de gril erbij aan hebt staan. Een combi-magnetron functie kan ook goed gebruikt worden. 



Weekmenu


  • Goedgevulde tomatensoep met kaas-ui-focaccia. Het recept komt pas eind van de week, maar dat is voor zusjes geen probleem, die doen pas op zaterdag boodschappen. Wil je het eerder hebben, laat het weten. Dan krijg je het alvast per email. Je kunt de bleekselderij en/of venkel ook weglaten, en nog wat van de roerbakmix toevoegen als je die nog over hebt. Maak lekker veel soep, dan heb je de rest van de week ook nog lekkere lunches.
  • Pasta met gehakt, roerbakmix, gepelde tomaten.
  • Gevulde paprika
  • Gnocchi met groene kool en chorizo. Of gebruik spekjes omdat je die nog hebt of gaat kopen voor de hartige taart. In dit recept kun je eventueel de groene kool even voorkoken in het water waar je later de gnocchi in kookt. Het karwijzaad kun je eventueel weglaten, maar als je toch de goulash gaat maken, dan heb je dit wel in huis. 
  • Groene kool in een hartige taart. Gewoon lekker met spekjes en kaas. Niet supersnel aan tafel omdat de taart nog zeker 30 minuten in de oven moet, dus of 's avonds voorbereiden of voor het weekend om de groene kool verder op te maken 
  • Cheeseburgers met komkommer.


Boodschappen (of check voorraadkast en vriezer)

  • 3 blikken gepelde tomaten
  • 1 winterpeen
  • 1 venkelknol
  • 1 blik witte bonen (AH, 800 gram)
  • kaas-ui-focaccia
  • groene kool
  • pasta
  • italiaanse roerbakmix (400 gram)
  • 200 gram gehakt
  • 3 paprika's
  • 1 blik kidneybonen (400 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • plakken kaas die in de aanbieding zijn
  • gnocchi
  • chorizo
  • crème fraîche
  • parmezaanse kaas
  • bladerdeeg of deeg voor hartige taart
  • spekjes
  • eieren
  • hamburgers
  • 2 hamburgerbroodjes
  • ketchup/mosterd of anders sausje bij een hamburger
  • komkommer

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen