maandag 2 november 2015

Weekmenu - zalm, spruitjes, pastinaak

Op vrijdag kijk ik altijd online wat de aanbiedingen voor de week erop zijn zodat ik daar rekening mee kan houden als ik vrijdagochtend naar de markt ga. Verder kan ik alvast nadenken wat ik in het weekmenu ga zetten. Ik had een aantal dingen opgeschreven en daar onder andere mee bedacht om pasta met zalm en paprika te maken. De verse pasta is immers weer in de bonus. Nu sla ik de folder open en daar zag ik mijn idee ook gewoon terugkomen. Ik kan zo voor de AH gaan werken en recepten verzinnen. Ik ben alleen wat gieriger met de zalm. Van mij kun je best voor 2 personen 1 stukje zalm gebruiken en 'm in kleine stukjes door de saus doen. 

Weekmenu en boodschappenlijstje


  • Verse pasta met zalm en paprika. Volg min of meer dit recept en voeg in plaats van spinazie een zak rucola toe. De tomaat kun je eventueel weglaten. In plaats van gerookte zalm gebruik je de verse zalm die je in stukjes snijdt en even in de saus laat garen. Want een rookpan om de zalm in te roken zullen de meeste mensen niet hebben; mijn zusjes in elk geval niet. 
  • Spruitjes met pindasaus en erbij rijst of mihoen met omeletreepjes, wat sambal, ketjap en een handje cashewnoten. Alles wat je nodig hebt staat al genoemd in voorgaande zin. Kook alle spruitjes eerst voordat je ze in de pindasaus doet. Bewaar ± 100 gram voor de roerbakschotel met pastinaak. 
  • Bietjesstamppot. Hiervoor heb je bietjes, aardappels, geitenkaas of spekjes nodig. Een appel in blokjes is ook lekker erdoor. Bewaar ± 100 gram van de bietjes voor de roerbakschotel met pastinaak. 
  • Een gevulde pastavariant naar keuze waar je een bakje champigons, wat blokjes kipfilet, een prei en een lepel crème fraîche door doet. 
  • Ovenschotel met pastinaak en kipfilet. Dit is al zoveel dat er niet echt meer aardappels bij hoeven. Je kunt er natuurlijk wel een overgebleven aardappel of krieltjes bij geven, of nog een stuk brood bij eten als je denkt dat het aan de krappe kant is. 

Roerbakschotel met pastinaak en kipfilet en knoflooksaus

  • 1 zak pastinaak (400 gram)
  • 2 eetlepels olie
  • 2 theelepels (lekkere) kerrie
  • 300 gram kipfiletblokjes
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook, ongepeld
  • 100 gram gare spruitjes
  • 100 gram gare bietjes
  • 1 appel, in blokjes
  • 100 milliliter (griekse) yoghurt
  • peper, zout
Was de pastinaak en schil met een dunschiller. Snijd de pastinaak in stukjes zo groot als de kipfiletblokjes. Doe in een pan met zoveel water dat de pastinaak bijna onder staat. Breng aan de kook en laat in ± 10 minuten beetgaar koken. Giet af. 
Meng de olie en de kerrie. 
Pel de ui. Snijd in 8 partjes, en die elk in 2-3 stukjes. 
Verhit de kerrieolie in een wok of hapjespan en bak de kipfiletblokjes, ui en knoflook een paar minuten. Voeg een klein scheutje water toe en laat ± 5 minuten pruttelen tot de kip helemaal gaar is. Vis de knoflook uit de pan en pers deze uit boven de yoghurt. Voeg peper en zout naar smaak toe. 
Zet het vuur hoger en bak de pastinaak, spruitjes, bietjes en appel mee met de kipfilet tot alles heet is. Serveer met een schep knoflooksaus. 

Alternatief is dat je de pastinaak, ui, kip en knoflook omschept met de kerrieolie en in een oven van 180C laat roosteren. In principe doet de oven dan het werk voor je, maar ik vind dat het altijd best lang duurt voordat groente als pastinaak en wortel goed gaar zijn als je ze in de oven klaarmaakt. Koken en dan nog even in de pan meebakken gaat sneller. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen