dinsdag 3 april 2012

Zoete broodjes met pudding en abrikoos

Tijd om broodjes te bakken. Zoete broodjes deze keer.


Eigenlijk was ik van plan om een soort mueslinotenbrood te bakken, maar mijn volkorenmeel zat vol met beestjes. Gelukkig geen wriemelende. Volkorenmeel heb ik - juist vanwege de beperkt houdbaarheid - niet op voorraad. Dat brood moet nog even wachten.

Een beetje zoeken bij Arden/Levine voor inspiratie leverde dit op. De basis voor het deeg komt bij haar vandaan, de vulling bij mij.


Zoete broodjes met pudding en abrikoos

(15 stuks, vorm van 20 bij 30 cm)
  • 1,5 dl melk
  • 10 gram custardpoeder
  • 10 gram suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 100 gram gedroogde abrikoos
  • 350 gram bloem
  • 2,25 dl melk - lauwwarm
  • 50 gram suiker
  • 25 gram boter
  • 5 gram droge gist
  • 5 gram zout
  • (zonnebloem)olie om in te vetten
Roer het custardpoeder en suiker met een beetje van de melk tot een klontvrij papje. Breng de rest van melk aan de kook. Roer het papje door de kokende melk en laat het op laag vuur 2 minuten bluppen. Laat afkoelen tot je het nodig heb en roer af en toe door. Roer op het laatst het vanille-extract erdoor. 
Knip de gedroogde abrikoos in kleine stukjes. Als het erg gedroogde abrikozen zijn kun je ze even laten wellen in wat warm water. 
Meng voor het deeg de rest van de ingrediënten in de kom van de broodbakmachine en laat 10 minuten kneden op het kneedprogramma. Vet een kom in wat zonnebloemolie. Leg het deeg hierin en dek de kom af met plastic folie of een vochtige theedoek. Laat het deeg 1 tot 1,5 uur rijzen. 


Rol het dan uit (vet je werkblad heel licht in met wat olie) tot een rechthoekige lap van ongeveer 20 bij 40 cm. Verdeel de pudding erover en bestrooi met de abrikozenstukjes. Houd aan één korte kant een strookje vrij. (dat had ik niet zo netjes gedaan) Dan kun je daar straks de rol goed dichtdrukken. Rol het deeg vanaf de korte (wel gevulde) kant op tot een rol en druk de rol dicht. Snijd in 15 plakken. Leg de plakken in de met bakpapier (of 1000maal te gebruiken bakfolie) beklede vorm. Dek af met een doek en laat nog een uurtje rijzen.
Verwarm de oven voor op 180C. Bak de broodjes in 25-30 minuten gaar. 

4 opmerkingen:

  1. vandaag gemaakt maar met rozijnen ipv abrikoos, erg lekker! deze gaat in het bewaarboekje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ps groetjes alex en fijn paas weekend
    christos woskrese

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb hem ook gemaakt met een combi van gedroogde pruimen en abrikozen. Lekker hoor, dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dag Laura, leuk om te lezen. Pruimen ljkt mij ook lekker.

    BeantwoordenVerwijderen