zaterdag 25 juni 2011

Koken met kinderen - toetjesparade 5

Ik had de saus in een poffertjesbeslagfles gedaan en een van de kinderen heeft daar alle bordjes (en maar een heel klein stukje van de tafel) mee versierd.

Aardbeiencoulis


Een coulis is een vruchtensaus gemaakt van gepureerde vruchten en suikersiroop. Aan de siroop kun je allerlei smaakjes geven door bijvoorbeeld wat blaadjes munt mee te trekken, of een stukje citroenschil of een kaneelstokje. Vandaag maken we een combinatie van aardbeien en sinaasappel. Als je teveel saus hebt gemaakt, kun je deze ook heel goed invriezen. Handig daarvoor is een ijsblokjesvorm.

Keukengereedschap

  • dunschiller
  • weegschaal
  • staafmixer
  • pannetje
  • maatbeker
  • hoge kom
  • citruspers
  • zeef
Ingrediënten

  • 20 gram suiker (± 4 theelepels)
  • 1 sinaasappel
  • 0,6 deciliter water (± 4 eetlepels)
  • 500 gram aardbeien

1. Boen de sinaasappel schoon en schil een reep schil van zo´n 5 centimeter eraf. Zorg dat er geen wit aan zit, want dat maakt de siroop bitter.
2. Pers de sinaasappel uit.
3. Doe het water, sinaasappelsap, de suiker en de reep sinaasappelschil in een pannetje. Breng langzaam aan de kook en roer zodat de suiker oplost. Laat 4 minuten doorkoken. Pas op, want suikersiroop is nog heter dan kokend water.
4. Laat de siroop afkoelen.
5. Was de aardbeien. Haal dan pas de kroontjes eraf. Pureer de aardbeien met de staafmixer in een hoge kom.
6. Roer de afgekoelde suikersiroop en aardbeienpuree door elkaar. Wrijf de saus (met een lepel) door een zeef.
7. Giet in de spuitfles en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen