donderdag 29 april 2010

Allerlei lekkers van thuis

Afgelopen weekend hadden we een feestje omdat manlief en ik zoveel jaar bij elkaar waren. Dit vierden we met familie en vrienden. Een gezellig feest, waar het weer ook een handje mee hielp.

Ik had een buffet gemaakt met allerlei lekkere dingen geïnspireerd door de Turkse keuken en vooral door Turquoise door Greg en Lucy Malouf. Als je dat boek leest, wil je direct naar Turkije om een culinaire rondreis te maken. Veel lekkere recepten en hele mooie foto´s. De komende dagen zullen de recepten op dit blog verschijnen.Het buffet bestond uit:
Als besluit van het buffet had ik koffie, (munt)thee, miniwortelgembercakejes (niet echt Turks) en een grote schaal met watermeloen en aardbeien neergezet maar geen Turks fruit. Ik heb een poging gedaan om zelf Turks fruit (lokum) te maken. Het resultaat na een avond roeren en roeren zag er mooi, maar niet echt als Turks fruit uit, was erg kleverig en niet echt mogelijk om te kunnen eten. De smaak was niet heel verkeerd, maar het was één kleverige bende. Wat me opviel tijdens de googlezoektocht naar een recept voor Turks fruit was dat nagenoeg alle nederlandstalige recepten een recept uit de allerhande gebruiken (overigens vermeldt bijna niemand de bron) waarin gelatine gebruikt wordt. De engelstalige recepten gaan uit van een veel langere kooktijd (=roertijd) en gebruiken cream of tartar. Dat is een rijsmiddel, maar in Nederland gebruiken we dat eigenlijk niet los. In Engeland, Ierland kom je het wel tegen. Als je meer wilt weten: succes met googelen, maar scheikunde is nu niet echt mijn sterkste punt. En de informatie is soms tegenstrijdig: noemen wij het nu wijnsteen of wijnsteenzuur? Anyway, volgens een van de recepten is de bedoeling van cream of tartar in Turks fruit het tegengaan van het kristalliseren van de suiker, en zou je ook citroenzuur kunnen gebruiken. En dat had ik wel in huis, dus dat heb ik geprobeerd. Ik heb inderdaad geen problemen gehad met kristaliseren van de suiker. Maar wel problemen met het stevig worden (en blijven) van het snoep. Ik ben goed in restverwerking maar hier kon ik geen andere bestemming dan de container voor vinden. 

Tot slot een foto en het recept van het (echte) fruit. 


Fruitsalade van watermeloen en aardbeien


watermeloen-aardbeien-fruitsalade-afbeelding-muntSnijd een watermeloen in stukken en verwijder schil en pitten. Doe in een grote schaal en besprenkel met een heel klein beetje rozenwater. Laat koud worden in de koelkast. 
Was een bak aardbeien en verwijder het kroontje. Snijd ze in kwarten. Doe ze in een andere kom en besprenkel met een heel klein beetje oranjebloesemwater. Laat koud worden. 
Vlak voor het serveren meng je de aardbeien door de watermeloen. Bestrooi met wat gehakte munt. 

3 opmerkingen:

 1. beter laat dan nooit, maar het feestje was idd gezellig. en ik vond de gehaktbaaltjes met turksbrood en pindasaus vooral erg lkkr. is Q al bijgekomen van alle kdootjes?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Cream tartar is te koop in vrijwel elk Aziatische toko. Maargoed zelf met cream tartar is het mij niet gelukt om thuis Turks fruit te maken. In Turkije heb je trouwens tig soorten lokum/Turks fruit. Met melk en of slagroom of zelf wortels bijvoorbeeld. Sommige zijn heel makkelijk zelf te maken thuis. Als je interesse hebt wil ik wel een paar Turkse recepten vertalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je opmerking bij zo'n oude post brengt wel weer herinneringen boven. Na deze poging heb ik niet weer geprobeerd om zelf turks fruit te maken. Zo lekker vind ik het niet. Maar bedankt voor je aanbod om recepten te vertalen.

   Verwijderen