vrijdag 23 april 2010

Kersenvlaai

Een tijdje terug zag ik op ander kookblog (uit de keuken van Arden) een lekker recept voor een appelvlaai. Ik heb hetzelfde deeg gebruikt, maar er een kersenvlaai van gemaakt. En ik heb gedroogde gist gebruikt in plaats van de daar genoemde verse gist. Voor een uitgebreide beschrijving van hoe het deeg gemaakt wordt, verwijs ik naar de keuken van Arden. Ik zelf heb een beetje anders gewerkt, wat ook een goed resultaat opleverde. Maar misschien als ik het heel precies had nagedaan was de vlaai nog lekkerder geweest.

Deze vlaai lijkt tenminste op vlaai. Bij de vlaaienwinkels van de diverse landelijke ketens verkopen ze veel taart, maar de meesten daarvan kun je niet echt een vlaai noemen.

Hoe je zo´n mooi raster bovenop krijgt, leg ik een andere keer uit. Ik was natuurlijk vergeten om hiervan een foto te maken. Dus binnenkort een andere taart of vlaai met raster.


Kersenvlaai

(vorm van 23 cm doorsnee)
foto-vlechtwerk-vlaai
  • 200 gram bloem
  • 50 gram maizena
  • 6 gram gedroogde gist
  • 1 eidooier
  • 110 gram lauw(e) melk en/of water
  • 12 gram suiker
  • 5 gram zout
  • 50 gram boter
  • 4 dl melk
  • 30 gram custard
  • 30 gram suiker
  • 350 gram kersen (pot, uitgelekt gewicht)
  • beetje melk om te bestrijken
Roer de gist, eidooier en melk en/of water door elkaar en laat dit een paar minuten staan.
Meng in een kom de bloem, maizena, suiker en zout. Doe 1/3 deel hiervan in de mengkom van de broodbakmachine. Giet hierboven op het vocht. Doe dan de rest van het bloemmengsel erbij. Kneed (deegprogramma) 1 minuut en voeg dan de boter toe. Kneed het deeg vervolgens nog 6 minuten. 

Verdeel het deeg over 2 kommen die heel licht ingevet zijn. Doe een derde deel in de ene kom en twee derde deel in de andere kom. Dek af met plastic folie en laat op een warme plaats een uur rusten en rijzen. 

Rol de grootste bol voorzichtig uit op een met bloem bestoven werkvlak. Bekleed hiermee de bodem en rand van de taartvorm. Dek af met plasticfolie en laat nog een half uurtje rijzen. 

Maak ondertussen de custardpudding: Roer custardpoeder en suiker met een paar lepels melk in een kommetje tot een papje. Breng de rest van de melk aan de kook. Als de melk kookt, roer je het custardpapje erdoor. Roer totdat de klontjes verdwenen zijn. 

Vul de deegbodem met de custardpudding. Verdeel hierover de kersen. 

Verwarm de oven voor tot 210 C. 

Rol de kleine deegbol uit en snijd hiervan smalle repen. Maak hiervan een raster bovenop de kersenvulling. Bestrijk de bovenkant van de vlaai met een beetje melk. Bak de vlaai 20 minuten. 

2 opmerkingen: