Ik bedenk me ineens dat ik op de terugreis uit Ierland op het vliegveld champignonsoep heb gegeten. Ik heb de kom leeggegeten omdat het warm was en ik iets moest eten, maar eigenlijk was de soep niet lekker. En als ik die kom vergelijk met een kom van deze soep, dan was die soep ECHT NIET lekker.
Champignonsoep
(± 1,3 liter)- 5 gram gedroogde paddenstoelen
- 20 gram boter
- 1/2 ui, heel fijn gehakt
- 3 stengels bleekselderij, heel fijn gehakt
- 2 teentjes knoflook, heel fijn gehakt
- peper, zout
- 400 gram champignons, heel fijn gehakt
- 1 paddenstoelenbouillonblokje
- scheutje citroensap
- 25 gram boter
- 25 gram bloem
- 1,5 dl melk
- 2 el fijngehakte peterselie
Doe de gedroogde paddenstoelen met wat heet water in een kopje om te weken.
Smelt in een pan met dikke bodem 20 gram boter. Smoor hierin de ui, bleekselderij en knoflook. Voeg peper en zout toe. Doe het deksel op de pan en laat op het laagste vuur 10 minuten zweten. Controleer dat het niet verbrandt.
Zet het vuur hoog en voeg de fijngehakte champignons toe. Laat, al omscheppend, het meeste vocht verdampen. Voeg dan de, in kleine stukjes gesneden, geweekte paddenstoelen toe, inclusief het weekvocht. Eventueel moet je het weekvocht zeven. Doe een scheutje citroensap, een liter kokend water en het paddenstoelenbouillonblokje erbij. Zet het vuur laag en laat een paar minuten met het deksel op de pan pruttelen.
Laat in een ander pannetje de boter smelten maar niet bruin worden. Roer de bloem erdoor. Roer scheutje bij scheutje de melk erdoor zodat je een dikke saus krijgt. Roer ook nog, scheut voor scheut, een gedeelte van de soep door tot je een goed schenkbare saus hebt. Giet de saus dan al roerend bij de soep. Proef of er nog peper en zout bij moet en roer de peterselie erdoor.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten