Appelcitroentaart
(vorm van 22 cm doorsnee)- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram boter, in blokjes
- 125 gram witte basterdsuiker
- 1 ei
- eventueel 2 theelepels citroenrasp
- 500 gram appel, geschild en in blokjes
- 75 gram rozijnen
- eventueel 1 eetlepel limoncello
- 4 eetlepels citroenmarmelade
Klop het ei met een drupje water los in een kommetje.
Doe bloem, boter, suiker, de helft van het ei en eventueel citroenrasp in de kom van de keukenmachine. Meng tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel nog een drupje koud water toe. Verdeel het deeg in 2 ongelijke delen: ± 1/3 en 2/3. Leg een half uurtje in de koelkast.
Doe de rozijnen en limoncello in een schaaltje en warm even op in de magnetron. Als je geen limoncello wilt gebruiken, gebruik dan gewoon wat water.
Bekleed de bodem van de taartvorm met bakpapier en vet de zijkanten in. Druk de kleinste deegbal op de bodem van de vorm uit. Meng de appels, rozijnen en marmelade. Verdeel dit over de bodem, maar laat aan de randen zo´n 1,5 cm vrij.
Verwarm de oven voor tot 180C.
Rol de grote deegbal uit tot een ronde lap die groot genoeg is om de hele bovenkant te bedekken en vervolgens op de opgehouden rand vast te plakken. Dit gaat vrij lastig omdat het deeg best plakt. Met behulp van 2 siliconenbakvelletjes en een paletmes lukte het mij. Bedek de taart met deze lap en plak vast op de vrijgehouden rand. Bestrijk met het achtergehouden ei.
Bak de taart 50 minuten in een oven van 180C.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten