vrijdag 20 mei 2011

Citroenmarmelade


Bijna alle potjes marmelade zijn weggegeven of leeggegeten, dus tijd voor een nieuwe lading. Deze keer is het citroenmarmelade geworden. Ik vind het altijd zo lekker ruiken als ik citroenen pers of rasp.

afbeelding citroen


Citroenmarmelade (± 11 potten van 450 gram)

  • 1,25 kilo citroenen 
  • sinaasappels 
  • 3,2 liter water 
  • stukje kaasdoek of ander lapje 
  • 2,2 kilo suiker 
Gebruik het liefst biologisch fruit. Boen anders de citroenen en sinasappels heel goed schoon. Pers de vruchten uit. Doe het sap in een (geen aluminium) pan of kom. Doe het water erbij.
Verwijder het vruchtvlees en witte vlies uit de schil. Dit gaat redelijk goed door een begin te maken met een scherpe theelepel en dan het verder los te trekken. Schraap nog wat meer eraf, indien nodig. Leg deze witte vliezen allemaal op het stukje kaasdoek en knoop dit dicht.
Snijd alle schillen in dunne reepjes. Maak ze niet te lang, dus snijd liever overdwars dan in de lengte.
Doe de schilletjes in de pan met water en sap. Doe hier ook het buideltje met pulp en vliezen bij. Laat een nacht staan.
Breng de volgende dag aan de kook; eerst met een deksel op de pan. Verwijder dat na ongeveer 3 kwartier. Kook ongeveer 1,5 uur totdat de schilletjes goed zacht zijn. Je moet ze bijna fijn kunnen wrijven. Van de hoeveelheid vocht is dan ongeveer 1/3 verdampt. Als dat nog niet het geval is, zet het vuur dan hoog en laat het inkoken. Verwijder het buideltje en knijp dat, met een tang of zo, goed uit boven het vocht. (in het wit en pitjes zit veel pectine dat ervoor zorgt dat de jam stijf wordt)
Leg een schoteltje in de vriezer.
Zet het vuur weer laag en voeg de suiker toe. Roer zodat deze oplost. Breng aan de kook en laat zo´n 10 minuten koken. Roer geregeld. Test dan of de marmelade dik genoeg is door een lepeltje jam op het ijskoude schoteltje te scheppen. De jam koelt direct af en dan kun je zien of de jam goed is. Als dat zo is, zet het vuur dan uit. Anders moet je de marmelade nog even door laten koken en na 2 minuten opnieuw testen.
Laat de marmelade 15 minuten staan voordat je ze in gesteriliseerde*) potten schept. Hiermee voorkom je dat de schilletjes allemaal naar de bodem zakken.
De marmelade blijft - ongeopend - zeker een jaar goed.


*) Ik was ze hiervoor in een heel heet sodasopje en spoel ze na met kokend water en zet ze tot de jam klaar is omgekeerd op een schone theedoek. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten