Dè nationale maaltijd van Kazachstan is beshparmak. Letterlijk vertaald betekent dat vijf vingers. Dus je mag (of eigenlijk moet) dit met je handen (nou ja, één hand, en wel te verstaan je rechter) eten. Manlief heeft dit al geregeld voorgeschoteld gekregen. En wij hebben het tijdens onze vakantie ook 2 keer gegeten. Eén keer met rundvlees en één keer met paardenvlees. Ik vond de versie met rundvlees beter te eten, paardenvlees (dat ik bij mijn weten nog nooit in pure vorm gegeten had) is wat droger, taaier. Maar dat kan ook aan de kok hebben gelegen.

Toen ik naar wat meer achtergrondinformatie ging googelen, kreeg ik deze link van wikipedia. Grappig is daar dat wordt gesproken over het nationale gerecht van het buurland Kirgizstan (Kirgizië). Kazachstan wordt nog net genoemd. En dat terwijl manlief als hij in Kazachstan bij mensen thuis eet, eigenlijk altijd beshbarmak krijgt voorgeschoteld, en ze het ook zo noemen. De naam "yet" heb ik hem nog nooit horen zeggen. Als het geen etenstijd is, dan krijgt hij thee mèt. Maar daarover later meer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten