woensdag 14 maart 2012

Granaatappelsinaasappeltaart

Granaat- en sinaasappeltaart. Zou je dat zo kunnen zeggen? Want het is een taart met granaatappel en met sinaasappel. Toch komt het raar over, waarschijnlijk omdat je het appeldeel in beide woorden niet associeert met een appel, en daarom niet ziet dat het hetzelfde woord is. Volgende keer als ik granaatappel combineer met sinaasappel (want dat is een prima combinatie) nog maar eens over nadenken.


Granaatappelsinaasappeltaart
(quichevorm met doorsnee van 23 cm)
  • 175 gram bloem
  • 100 gram koude boter, in blokjes
  • 2 eetlepels witte basterdsuiker
  • 1-2 eetlepels ijskoud water 
  • 5 deciliter melk
  • 40 gram custardpoeder
  • 30 gram suiker
  • 100 gram sinaasappelmarmelade
  • 2 granaatappels
  • 1 blaadje gelatine
  • drupje oranjebloesemwater
  • eventueel roze kleurstof
Maak eerst het korstdeeg door de bloem,  suiker,  zout en de blokjes boter in de kom van een keukenmachine te doen en dit te mengen totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan de helft van het ijskoude water toe. Meng - zo kort mogelijk - totdat het deeg een bal vormt. Voeg eventueel de rest van het water toe. Verpak in plastic folie (of een boterhamzakje) en laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast
Rol het deeg daarna op een bebloemd werkoppervlak uit tot een ronde lap van 26 cm doorsnee. Bekleed hiermee de vorm. Prik wat gaatjes in de bodem. Leg hierop een vel bakpapier en leg hierop een steunvulling (bijvoorbeeld droge peulvruchten)
Verwarm de oven voor op 180C. Bak de deegbodem 20 minuten. Verwijder dan het bakpapier en de steunvulling en bak nog 15-20 minuten totdat de deegbodem lichtbruin en gaar is. Laat afkoelen.
Breng de melk op een paar lepels na aan de kook. Roer een papje van het custardpoeder, de suiker en de achterghouden melk. Roer dit door de kokende melk en laat 2 minuten doorbubbelen. Zorg dat je alle klontjes eruit roert. Laat de pudding afkoelen. Als de pudding afgekoeld is, kan de marmelade erdoor geroerd worden. 
Haal alle pitjes uit de granaatappel. Verwijder de witte vliesjes, die zijn niet lekker. 
Week het blaadje gelatine ± 5 minuten in koud water. Meng het oranjebloesemwater en eventueel de kleurstof door 1 dl water. Verwarm de helft hiervan tot heet en los het uitgeknepen blaadjes gelatine hierin op. Roer de twee helften bij elkaar. Laat lobbig worden. 
Verdeel de pudding over de taartbodem. Verdeel de granaatappelpitten over de pudding en lepel de gelei hierover. Laat nog ± 2 uur opstijven in de koelkast. 

1 opmerking:

  1. granaat- en sinaasappeltaart lijkt me inderdaad een vorm van zeugma (zie deze link van Onze Taal): http://onzetaal.nl/taaladvies/advies/zeugma hoewel je ook zou kunnen beargumenteren dat het woorddeel 'appel' in granaatappel en in sinaasappel wel degelijk op dezelfde manier gebruikt wordt.

    Toch denk ik dat het inderdaad een foutieve samentrekking is omdat ten eerste beide woorden (granaatappel en sinaasappel) geen samenstellingen zijn, zoals bijvoorbeeld in de zin "mandarijnen- en sinaasappelpitten", én omdat 'taart' het uiteindelijke kernwoord is.

    Maak je er "granaat- en sinaasappeltaart" van dan is de betekenis volgens mij dat je een taart hebt gebakken van sinaasappels in combinatie met bommen...

    Maar dat terzijde ;-) het feest was erg gezellig en de pruimentaart van gisteren heel lekker!

    Groet, Antje

    BeantwoordenVerwijderen