maandag 5 maart 2012

Rodebessenmeringuetaart

Deze taart is gemaakt met rode bessen uit de diepvries. Nu nog in de winkel gekocht, maar volgend seizoen misschien wel uit eigen tuin. Ik pureerde de bessen met een roerzeef. Die gebruik ik zelden maar voor tomaten en voor rode bessen waar ik (een deel van) de pitjes uit wil hebben is het een makkelijk ding. Mannetje Q vond het een interessant geval. Hij had direct door dat het wel een ouderwets ding was.


Rodebessenmeringuetaart

(spring- of quichevorm doorsnee 23 cm)
  • 175 gram bloem
  • 100 gram koude boter, in blokjes
  • 2 eetlepels witte basterdsuiker
  • 1-2 eetlepels ijskoud water 
  • 500 gram (diepvries) rode bessen
  • ± 50 gram suiker (proef)
  •  40 gram maizena
  •  3 eiwitten
  •  150 gram witte bastersuiker
Maak eerst het korstdeeg door de bloem,  suiker,  zout en de blokjes boter in de kom van een keukenmachine te doen en dit te mengen totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan de helft van het ijskoude water toe. Meng - zo kort mogelijk - totdat het deeg een bal vormt. Voeg eventueel de rest van het water toe. Verpak in plastic folie (of een boterhamzakje) en laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast
Rol het deeg daarna op een bebloemd werkoppervlak uit tot een ronde lap van 26 cm doorsnee. Bekleed hiermee de vorm. Prik wat gaatjes in de bodem. Leg hierop een vel bakpapier en leg hierop een steunvulling (bijvoorbeeld droge peulvruchten)
Verwarm de oven voor op 180C. Bak de deegbodem 20 minuten. Verwijder dan het bakpapier en de steunvulling en bak nog 5 minuten.
Pureer voor de vulling de rode bessen. Als je wilt kun je de pitjes eruit zeven. Breng de puree aan de kook. Meng in een kommetje de maizena met wat water tot een papje. Roer dit door de bessen en laat 1 minuut pruttelen. Zet dan het vuur uit. Roer er suiker naar smaak door. Proef en bedenk dat het de bedoeling is dat het redelijk friszuur moet blijven als tegenwicht voor de zoete meringuelaag.
Klop de eiwitten bijna stijf. Klop dan lepel voor lepel de basterdsuiker erdoor tot je een glanzend schuim krijgt.
Verdeel de bessenvulling over de deegbodem. Strijk het eiwitschuim hierover uit. Bak de taart nog 20-25 minuten op 170C tot het schuim heel lichtbruin is.

3 opmerkingen:

  1. ik was al alvast op zoek naar lekkere bakrecepten met rode bessen.
    Dit lijkt me wel lekker

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De taart was ook lekker. Succes met bakken.

      Groet, Johanneke

      Verwijderen
  2. Hm, die ga ik ook maar snel eens maken. Heb een recept van chocolate chip cookies waar ik altijd 3 dooiers voor nodig heb, dus nu kan ik de eiwitten mooi ook ergens voor gebruiken! Dat zal smullen worden!

    BeantwoordenVerwijderen