woensdag 28 maart 2012

Prei tarte tatin

Ik las bij Edith over haar uitgebreide test van een recept voor een tarte tatin met prei. Dat kon ik natuurlijk ook maken met de prei die ik nog in de koelkast had liggen. Ik maakte alleen een wat simpeler variant met kant-en-klaarbladerdeeg. Wel volgde ik haar tip om alleen het witte en lichtgroene deel van de prei te gebruiken. Nadat het groene deel gewassen was ging het in ringetjes gesneden in een diepvrieszakje. Voor de volgende keer lasagne of pastasaus.


Prei tarte tatin

(2 personen)
  • 40 gram suiker
  • 10 gram boter
  • 1 theelepel kerrie
  • 5 dunne preien
  • 2 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
Beleg de bodem van een taart- of quichevorm met een velletje bakpapier.
Verdeel de suiker gelijkmatig over de bodem van een klein pannetje. Leg de boter in flinters er boven op. Zet op middelhoog vuur en laat suiker en boter smelten. Schud af en toe voorzichtig met het pannetje. Als alles gesmolten is kun je het vuur iets hoger zetten en het sneller laten karamelliseren tot goudbruin. Roer dan de kerrie erdoor.
Verdeel de karamel in een cirkel van ongeveer 15 cm doorsnee over het bakpapier.
Snijd de prei in stukje van 1,5 cm lang. Zet deze rechtop in de karamel.
Verwarm de oven voor op 200C.
Leg de 2 velletjes bladerdeeg op elkaar en rol tot een lap die om en over de prei past.
Bak de tarte tatin in ± 25-30 minuten gaar en bruin. Keer de taart om op een bord zodat je de prei boven hebt leggen. Doe dit voorzichtig want karamel is heet.

Eet er een flinke salade bij, want mijn taartje is niet heel groot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten