zaterdag 10 maart 2012

Sinaasappelkaramelijs

Vorige week was er eindelijk een beetje zon. Om dat te vieren heb ik dit ijs gemaakt. Nou ja, eigenlijk toeval. Ik had iets dergelijks ergens voorbij zien komen en dat in mijn hoofd geplant. Net op die zonnige dag was dit ijs aan de beurt om gemaakt te worden.

Sinaasappelkaramelijs

  • 2 deciliter slagroom
  • 2 deciliter volle melk
  • 2 sinaasappels
  • 75 gram suiker
  • 3 eierdooiers
  • 1 eetlepel glucosestroop
Boen de sinaasappels goed schoon. Rasp met een fijne rasp de oranje schil eraf. Doe de melk, slagroom en rasp in een pannetje en breng tegen de kook aan. Doe het vuur uit en laat zo even staan.
Pers de sinaasappels uit en meet 1,5 sap af (drink de rest op, of vul juist aan met water tot 1,5 dl). Doe de suiker in een pannetje met dikke bodem en verdeel er 2 eetlepels van het sinaasappelsap over. Laat op laag vuur de suiker smelten. Zet dan het vuur hoger tot je een goudbruine karamel krijgt. Giet dan, van het vuur af, het melkroommengsel erbij. Pas op, dit kan spetteren. De karamel wordt een klont. Zet terug op laag vuur en roer totdat de karamel gesmolten is. 
Klop de eierdooiers schuimig en lichtgeel. Giet er in een straaltje het nog behoorlijk hete melkroomkaramelmengsel bij. Doe in een schone pan en laat op laag vuur binden tot een dunne vla. Roer de lepel glucostroop erdoor. 
Laat het mengsel afkoelen en laat daarna in de koelkast goed koud worden. Draai van de vla ijs volgens de aanwijzing bij de ijsmachine. Dit duurt ± 40 minuten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten