donderdag 29 maart 2012

Sushi

Laatst heb ik sushi gemaakt.

afbeelding-homemade-sushi

Waarom weet ik eigenlijk niet zo goed. Ok, er was een feestje, maar dan zijn er ook genoeg andere dingen te bedenken. Een aantal jaren terug was het erg hip, en ook nu hangt er een zweem van exclusiviteit om sushi. Dat zal waarschijnlijk te maken hebben met de echt goede sushi met hele goede tonijn, zalm en dergelijke. Daar heb ik me niet aan gewaagd, het is erg moeilijk om die kwaliteit vis te vinden. Ik hield het bij gerookte zalm. Ook zonder zalm kun je prima sushi maken: een omeletje bakken, komkommer zonder zaadlijsten in de lengte in dunne reepjes, lenteui in de lengte in repen, avocado, sesamzaadjes. Je hebt van alles maar een heel klein beetje nodig, dus verzin wat je met de rest kan doen.

Ik ga hier niet uitgebreid vertellen hoe je sushi moet rollen, want daar zijn genoeg filmpjes op internet over te vinden. Eigenlijk is dat het lastigste. Het zit ´m niet in het koken, want dat stelt niet veel voor, maar in de roltechniek. Dus ook als je geen keukenprinses bent, kan het zijn dat je toch hele lekkere sushi kan maken.

Wel een paar tips:
- ga naar de toko voor je spullen, dat scheelt (veel) geld
- ik had sushi-azijn gekocht. Gelukkig keek ik in de ingrediëntenlijst, want dit is al een mix van rijstazijn, suiker en zout. Als je rijstazijn gebruikt, moet je een eigen mengsel maken.
- bewaar de gare rijst liever niet in de koelkast, want dan droogt hij uit. Koude rijst laat zich ook niet gemakkelijk verwerken. Doe het liefst het hele proces achter elkaar.
- smeer ook een (heel klein) streepje wasabi over de rijst (in de breedte) voordat je gaat rollen.
- zorg dat je een kommetje met azijn hebt klaarstaan om je mes en ander gereedschap in te dopen. De sushirijst plakt namelijk behoorlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten