donderdag 15 maart 2012

Tofu pangang

Eindelijk. Ik heb opgeschreven welke verhoudingen ik in de marinade en saus heb gebruikt, en het briefje is niet kwijtgeraakt, zoals de vorige keer. Dit begint een redelijk favoriet gerecht te worden. En als je marinade en saus in grotere hoeveelheden maakt, en invriest en eraan denkt om ´s ochtends de tofu uit te laten lekken dan is dit ook snel klaar.


Tofu pangang

(2-3 personen)
  • 1 blok tofu (± 350gram)
  • 1 portie marinade (zie hieronder)
  • 1-2 wortels (± 200 gram)
  • 1 rode paprika (± 200 gram)
  • 100 gram taugé
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 portie pangang saus (zie hieronder)
Snijd het blok tofu in plakken van ± 1/2 cm dik. Leg ze op de helft van een schone theedoek en vouw de andere helft erover heen. Laat ze zo een paar uur staan, zodat er vocht uittrekt. 
Leg de tofu in een bak en smeer (met je handen) de marinade er over heen. Laat zo een paar uur staan. 
Snijd de wortel en paprika in julienne zodat je reepjes hebt die net zo groot zijn als de taugé. 
Verhit de olie in een wok. Roerbak de wortel ± 5 minuten. 
Veeg de marinade van de tofu af, maar bewaar deze. Verhit een grilpan tot heet, bestrijk licht met olie en gril de tofuplakken aan elke kant 1-2 minuten. 
Voeg de paprika aan de wortel toe en bak 2 minuten mee. Voeg dan de taugé toe en laat heet worden. 
Breng de pangang saus aan de kook. 
Doe de marinade met 2 lepels water in een bakje of pannetje en breng even aan de kook. 
Schep de hete marinade op een schaal. Verdeel de groente erover. Verdeel dan de tofu erover en giet de pangang saus over de tofu.
Serveer met gekookte rijst.


Pangang marinade

(2 porties)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1,5 ui, gesnipperd
  • 0,5 - 1 rode peper, heel fijn gehakt
  • 4 teentjes knoflook
  • 5 cm verse gember, fijngeraspt
  • 3 theelepels bruine basterdsuiker
  • 1 klein blikje tomatenpuree
Verhit de olie in een pannetje. Fruit de ui een paar minuten op halfhoog vuur. Voeg dan de peper en gember toe en pers de knoflook erboven uit. Fruit nog 2 minuten. 
Voeg dan de basterdsuiker, tomatenpuree en een paar lepels water toe. Roer om en laat op laag vuur een paar minuten pruttelen. Roer af en toe om ervoor te zorgen dat de marinade niet aanbakt. 
Laat afkoelen tot gebruik. Bij tofu is dat minder belangrijk, maar je moet geen warme marinade op rauw vlees smeren. 

Pangang saus

( 2 porties)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1/2 ui gesnipperd
  • 2 cm verse gember, gehakt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel sambal
  • 3 gemberbolletjes
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 2 dl water
  • zout naar smaak
  • maizena
Verhit de zonnebloemolie in een pannetje. Fruit de ui een paar minuten. Voeg dan de gember en sambal toe en pers de knoflook erboven uit. Fruit 2 minuten mee.
Voeg dan alle andere ingrediënten toe en breng aan de kook. Laat 5 minuten pruttelen. Pureer de saus met de staafmixer. 
Als je de saus te dun vindt, kun je ´m iets binden met maizena. Roer hiervoor een lepel maizena met een scheutje koud water tot een papje en giet dit al roerend bij de saus. Het deel dat je invriest, kun je beter pas binden als je de saus gaat eten. 

1 opmerking: