woensdag 30 maart 2016

Koffiecake met pecannoten en witte chocolade

Keek van de week nummer 5! Op de FB-pagina van Lekkersvanthuis (leuk vinden vind ik ook leuk) post ik nu al een aantal weken de "KEEK van de WEEK". Daarin zet ik een cake die ik ooit geblogd heb nog een keer in de spotlights. Deze week wordt het dus een nieuw recept. Lekker met koffie, pecannoten en witte chocolade. 



Dit is niet zo'n hoge cake. Je kunt de cake ook in een wat kleinere cakevorm bakken, dan heb je grotere plakken. De cake moet dan iets langer in de oven.

Op pinterest heb ik een bord gemaakt met daarop alle "Keeks van de Week". 


Koffiecake met pecannoten en witte chocolade

  • 110 gram zachte boter
  • 110 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel 
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 2 theelepels oploskoffie (espresso)
  • 1 eetlepel melk
  • eventueel 1 eetlepel cacaonibs
  • 50 gram witte chocolade
  • 40 gram pecannoten, grof gehakt
Vet een cakevorm in met boter en bestuif met bloem of paneermeel. Leg een stukje bakpapier op de bodem.
Verwarm de oven voor op 175C.
Meng boter, suiker, eieren, bakmeel, bakpoeder, zout,oploskoffie en melk in een keukenmachine tot een beslag. Meng eventueel de cacaonibs erdoor. Verdeel het beslag over de cakevorm en bak de cake in ± 35 minuten gaar. 
Laat even in de vorm afkoelen en stort dan op een cakerooster om verder af te koelen. 
Breek de chocolade in stukjes, doe in een hittebestendig kommetje en hang dit boven een laagje bijna kokend water. Laat de chocolade smelten en roer glad. Bestrijk de bovenkant van de cake met de gesmolten chocolade en bestrooi met de gehakte pecannoten. 

maandag 28 maart 2016

Wat eten we deze week?

Een zusje vierde haar verjaardag zaterdag en als avondeten haalde ze onder andere chinees. Daar is nog zoveel van over dat ze nog de hele week chinees kan eten. Dus voor haar hoef ik geen weekmenu te verzinnen. Het andere zusje, of eigenlijk haar vriend, wil een stukje vlees met broccoli als avondeten en geen pasta. En dat terwijl weer de verse pasta met de pastasauzen 2e gratis is. 

Verder kan er heel veel atjar worden gegeten. Er is namelijk een creabeaproject bedacht waar een grote pot met metalen deksel voor nodig is. Daarop togen mijn zusjes naar de groothandel en kochten twee 1,7 literpotten atjar. Dan heb je dus veel atjar. Als je een idee hebt, ik hoor het graag. Ik opperde al atjarkroketjes en een hartige taart met atjar, maar echt enthousiast werd er nog niet op gereageerd. Of een trappenhuisrijsttafelparty waar zij dan voor de atjar zorgen en flatgenoten dan een ander rijsttafelonderdeel meebrengen leek me ook wel leuk. 

Een echt weekmenu wordt het dus niet deze week. Nog wel 3 ideetjes voor avondeten waarin in elk geval 1 aanbieding wordt gebruikt.

Geroosterde bospeen met gember, peultjes en freekeh



Salade met snijbonen, witte bonen en feta


3 Bietjes, gekookte aardappels en een speklapje met ui.

zaterdag 26 maart 2016

Mini-ananas met kokospudding


Drie kleine ananasjes samen op een rij. Lief he? Ze zaten met z'n drietjes in een verpakking dus dat kwam precies uit. Ik gaarde ze in de oven zodat ze wat zachter worden en niet meer zo vers smaken. Manlief en mannetje Q hebben af en toe last van een prikkend gehemelte als ze verse ananas eten. Soort allergische reactie. Maar echt allergisch is het niet. Het komt door een enzymatische werking. Dezelfde die ervoor zorgt dat ananas en kiwi in een marinade als malsmaker werken en in combinatie met gelatine voorkomt dat de gelatine zijn gelerende werking heeft. 





Mini-ananas met kokospudding


  • 3 mini-ananassen
  • 2 eetlepels kokoslikeur
  • 1 limoen, schoongeboend
  • ± 3 eetlepels suiker
  • 3 blaadjes gelatine
  • 2 deciliter melk
  • 2 deciliter kokoksmelk
  • 30 gram suiker
  • 1 eetlepel kokoslikeur
  • 3 kaapse kruisbessen
Schil de ananasjes en verwijder de diepe pitten Die vormen een spiraalvormig patroon, dus het werkt vaak sneller om dat patroon te volgen in plaats van rechte lijnen. 
Rasp de limoenschil en bewaar in een luchtdicht bakje. Pers de limoen uit. Meng het limoensap met de kokoslikeur in een bord. Doe de suiker in een ander bord. Rol de ananas door het vocht en daarna door de suiker. Zet ze in een kleine ovenschaal. Giet het overgebleven vocht erbij. Zet de ananas ± 30 minuten in een oven van 170C. Laat afkoelen tot je ze gaat eten. 
Week de gelatine ± 5 minuten in koud water. 
Breng de melk met de kokosmelk en suiker aan de kook. Roer zodat de suiker oplost. Zet het vuur uit en laat iets afkoelen. Meng de uitgeknepen gelatine door het kokosmengsel zodat deze oplost. Roer de likeur erdoor. Laat afkoelen en roer af en toe door. Het kan zijn dat het vet in de kokosmelk een beetje bij elkaar gaat klonteren. Verdeel als het mengsel begint op te stijven het over 3 diepe borden. Laat verder opstijven in de koelkast. 
Zet voor het serveren een mini-ananas op de kokospudding. Steek een kaapse kruisbes als kroontje in de ananas. Strooi de rasp over de pudding. 

donderdag 24 maart 2016

Rijstsafari - gestoomde rijst met kardemom, kaneel en sinaasappel

Of ik meeging op rijstsafari. Jammergenoeg niet in een land ver weg, maar in de Hortus van Amsterdam. De uitnodiging kwam van Tilda. De blauwe zakken basmatirijst had ik al wel eens voorbijzien komen bij de AH, en ik ken het van advertenties uit de BBC GoodFood. Het Verenigd Koninkrijk is natuurlijk als gevolg van haar koloniale verleden met India een basmatirijstland bij uitstek.
de rijstplant in de Hortus
Op rijstsafari dus. Een zoektocht was het wel. In de hortus staat welgeteld 1 rijstplant. Gelukkig hadden we een reisleider. Hij wist op vermakelijke toon over elk plantje wel iets bijzonders te vertellen. Daarnaast gaf hij nog een spoedcursus basmatirijst, de rijstsoort die Tilda verkoopt. Voor deze ochtend was mijn simpele redenering "rijst is rijst". Maar zo eenvoudig is het niet. Basmatirijst wordt zo bijzonder gevonden dat ook daar mee gesjoemeld wordt. Het bijzondere aan basmatirijst is het geurige aroma. Nepperds gebruiken geurstoffen om niet-basmiatirijst (lees: goedkopere) geurig te maken en wel voor het volle pond te verkopen. Er bestaat zelfs een Code on Practise of Basmati Rice Daarin staat dat om de naam basmatirijst te kunnen dragen er maximaal 7% andere rijst bij mag zitten. Een Duitse test van een aantal jaar terug wees uit dat dat ook niet zo nauw wordt genomen. Na een informatieve wandeling door de zonnige Hortus was het natuurlijk ook tijd om de rijst te proeven:

Een keuze uit het Tilda-assortiment kreeg ik nog thuisgestuurd. Daar zat ook gare rijst bij die je alleen nog hoeft op te warmen in de magnetron. Hoewel ik niet zo van de kant&klaar ben, vond ik degene die ik geproefd heb (Sweet chili&Lime) wel lekker. Je proefde de chili terug. Veel pakjes, zakjes en dergelijk zijn niet pittig genoeg. Onhandig vond ik de hoeveelheid. In mijn kookstijl is een zak voor 1 persoon te veel en voor 2 te weinig. En de zak is eigenlijk iets te hoog om goed in mijn magnetron te kunnen staan.

Het pak gewone basmatirijst gebruikte ik in dit recept voor gestoomde rijst met kardemom en kaneel en sinaasappel.





Gestoomde basmatirijst met kaneel, kardemom en sinaasappel

  • 850 milliliter water
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper uit de molen
  • 10 kardemompeulen, gekneusd
  • 3 kaneelstokjes
  • 1 sinaasappel
  • 500 gram basmatirijst
  • 30 gram boter
Week de basmatirijst 15 minuten in koud water en giet af door een zeef. Doe de rijst in een ovenschaal van ± 20 bij 30 centimeter.
Boen de sinaasappel schoon. Schaaf met een dunschiller repen schil eraf, waarbij je ervoor zorgt dat je zo weinig mogelijk wit meeschaaft. 
Warm de oven voor op 180C.
Breng het water met zout, peper, kardemom, kaneel en sinaasappelschil aan de kook. Giet het kokende water bij de rijst en meng snel. Dek af met een vel bakpapier dat je goed (maar voorzichtig met het kokende water) op de rijst drukt. Knip de zijkanten iets bij als dat nodig is. Dek af met een vel aluminiumfolie en vouw de randen goed om de schaal. Laat de rijst in 25 minuten in de oven garen. Laat dan nog - afgedekt - een kwartier buiten de oven staan. 
Pers de sinaasappel uit. Smelt de boter en meng met sinaasappelsap. Giet dit over de gare rijst en meng snel met een vork. 
(PS het vel aluminiumfolie kun je waarschijnlijk hergebruiken, want daar komt alleen stoom op)

(methode en inspiratie van deze rijst met kerrieblad van Ottolenghi)

dinsdag 22 maart 2016

Hot cross buns met abrikoos, kardemom en chocolade


Elk - al dan niet christelijk - feest of gelegenheid wordt steeds meer een feest waarop je extra aandacht besteed aan je eten. Binnenkort is het Pasen, en de recepten met eieren vliegen je om de oren. Ik besloot om eens te kijken welke aandacht ik in de afgelopen 6 blogjaren aan Pasen heb gegeven. Zoeken op "Pasen" leverde welgeteld 3 blogposten op, die niet eens heel specifiek voor Pasen gemaakt zijn: een cake met een vulling van advocaat, een gekleurd brood dat ik bakte van de natuurlijke eierverf, en lieve madeleines waar ik als smaakmaker Paasthee aan het beslag toevoegde. De geverfde eieren kwamen niet eens naar boven. Dit jaar is dus best een unicum in mijn bloggeschiedenis, ook al zijn deze hot cross buns met Pasen vorig jaar gebakken en gegeten. Ik ga niet al 3 of 4 weken voor Pasen iets specifieks voor Pasen bakken zodat ik het kan bloggen. Dat soort recepten staan gewoon een jaar in concept. 

Voor wat achtergrond van de hot cross buns heb ik even op wikipedia gekeken. Die zijn baksels die uit de Angelsaksische cultuur komen en nu wat meer voet aan de grond krijgen in niet-engelstalige landen. Traditioneel worden ze gegeten op Goede Vrijdag, vandaar ook het kruis erop. Op Goede Vrijdag wordt herdacht dat Jezus is gestorven en op Pasen dat Hij is opgestaan. 


Hot cross buns met abrikoos, kardemom en chocolade


  • sap en rasp van 1 sinaasappel
  • 100 gram gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
  • 2,25 deciliter melk
  • 50 gram boter
  • 1 ei, losgeklopt
  • 450 gram bloem
  • 10 gram gedroogde gist
  • 5 gram zout
  • 50 gram + 2 eetlepels (riet)suiker
  • 100 gram pure chocolade
  • zaadjes uit 6 kardemompeulen, fijngemalen
  • 100 gram bloem (voor de kruisjes)
Verwarm de stukjes abrikoos met de helft van het sinaasappelsap even in de magnetron en laat ze wellen tot ze straks in het deeg gaan. 
Verwarm de melk tot tegen het kookpunt. Zet het vuur uit en laat de boter in de hete melk smelten. Lat 10 minuten afkoelen en klop dan het ei en de sinaasappelrasp erdoor. 
Doe de bloem, gist, zout, 50 gram suiker en de warme melk in de kom van de broodbakmachine en kneed in ± 10 minuten tot een soepel deeg. Vet een kom in en doe de deegbal in de kom, dek af met een deksel of plastic folie en laat op een warme plek ± 1 uur rijzen. 
Hak ondertussen de chocolade fijn (dit kan met de hand of in een keukenmachine) en meng met de uitgelekte stukjes abrikoos en fijngemalen kardemom. 
Rol het deeg op een bebloemd werkoppervlak uit tot een lap en verdeel het chocolademengsel erover. Vouw dicht en kneed even goed door zodat de vulling goed door het deeg verdeeld wordt. 
Leg een vel bakpapier op een bakplaat of gebruik een bakmatje. 
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes van 45-50 gram. Vorm hier kleine bolletjes van met een mooie, gladde bovenkant. Leg ze op de bakplaat en dek af met een iets vochtige theedoek. Laat op een warme plaats nog 30-45 minuten rijzen. 
Maak ondertussen het deegje voor de kruisjes. Roer hiervoor in een kommetje geleidelijk 6-7 eetlepels water door de 100 gram bloem zodat je een dikke pasta krijgt. Doe de pasta in een stevig zakje waar je een klein puntje van af knipt. 
Warm de oven voor op 190C. 
Spuit kruisjes op de bovenkant van elk bolletje. Bak de hot cross buns in 20-25 minuten gaar. 
Maak, terwijl de bolletjes bakken, een siroopje door het overgebleven sinaasappelsap met de 2 eetlepels suiker even te verwarmen zodat de suiker oplost. Bestrijk de hete bolletjes zodra ze uit de oven komen met deze siroop zodat ze mooi gaan glanzen. 


(bron: aangepast recept uit BBC GoodFood maart 2015)

maandag 21 maart 2016

Weekmenu - zoete puntpaprika en tonijn

Mwah, het is vooral veel pasen wat in de aanbieding is deze week. Blijkbaar wordt er dan niet zoveel groente gegeten. Dus dan maar met de groenten die altijd budgetvriendelijk zijn: wortels, knolselderij, kool. Verder iets met zoete puntpaprika. Daar kook ik zelf bijna nooit mee, want gewone paprika koop ik op de markt, en is altijd goedkoper dan de punt in de aanbieding. Ik zie niet zo in waarom ik dan puntpaprika zou kopen, zeker als ze toch in stukjes gaan. Om te vullen zijn ze eigenlijk aan de kleine kant. Maar vooruit, volgens mij heb ik toch een recept op mijn blog staan van met pastinaakpuree gevulde puntpaprika

Weekmenu


  • Er ligt vast nog wel gehakt in de vriezer van eerdere aanbiedingen, winterpeen blijft een goedkope groente, dan nog gember, rijst, wat rozijnen erbij en dan heb je de wortelgehaktschotel
  • Pasta met tonijn en groente naar keuze. 
  • Linzencurry met ei. Moet wel een half uurtje pruttelen om de rode linzen gaar te krijgen. Halveer de hoeveelheden in dit recept voor de currysaus. Gebruik bijvoorbeeld witte kool in plaats van spruitjes. Of als budget niet zo relevant is, kan broccoli ook goed. 
  • Pasta met spekjes, champignons en diepvriesspinazie.
  • Kip en knolselderij in een ragout met vadouvan. Knolselderij is niet de allersnelste groente om schoon te maken, maar het is weer eens iets anders. 
  • Met de andere helft van de knolselderij kun je een deel van de aardappels vervangen in een stamppot naar keuze. Je hoeft dan minder melk toe te voegen bij het stampen want knolselderij blijft natter dan aardappel.
  • Weer eens een keer wat met vis. Deze romige koolvis kun je ook zonder de bieslook en tomaat maken. Roer dan bijvoorbeeld wat mosterd door de crème fraîche. Leg reepjes (punt)paprika in de ovenschaal erbij en serveer met krieltjes. 

zaterdag 19 maart 2016

Zoete aardappel-pindasoep

Op Facebook werd aarzelend gevraagd of het idee van een gratin van zoete aardappel met pindakaas wat was. Mijn eerste gedachte was ook "nee; te weeig." Het idee kwam van een recept waar naast veel pindakaas ook nog veel room in ging, de aarzeling kwam niet alleen door de combinatie maar ook door de hoeveelheid vet. Die hoeveelheid vet, daar kun je van denken wat je wilt, en ook wel wat aanpassen, maar de combinatie die blijft natuurlijk. De reacties gingen niet zozeer in op de specifieke gratin, maar over de toevoeging van (veel) peper en kokos. Dan klinkt het al een stuk minder vreemd. De combinatie is bij mij blijven hangen en vormde de basis voor deze prachtige gele soep.



Een tijdje terug, bij het recept voor Indiase hachee, schreef ik nog wat uitleg over hoe je tamarinde verwerkt. 

Zoete aardappel-pindasoep

  • 2 eetlepels zonnbloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3-4 kleine, scherpe pepertjes, fijngehakt
  • 4 centimeter gemberwortel, geraspt
  • 175 gram pindakaas
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 theelepel zout
  • 1,5 kilo zoete aardappel, in blokjes
  • 300 gram gele spliterwten
  • 40 gram tamarindepulp
  • 1 dikke prei, in halve ringen (± 250 gram)
  • 500 gram groene kool, in dunne reepjes
  • 400 gram tauge
  • gefruite uitjes en gehakte pinda's als garnering
Verhit de olie in een grote soeppan. Fruit de ui, peper en gember 2 minuutjes aan. Doe dan een drupje water erbij en laat met een deksel op de pan 5 minuten op heel laag vuur verder zacht worden. 
Roer de pindakaas, peper, kurkuma en zout door het uimengsel. Schep de zoete aardappel en de spliterwten erdoor. Voeg 3 liter water toe en breng aan de kook. Laat de soep ± 45 minuten doorpruttelen zodat de zoete aardappel en de spliterwten gaar worden. 
Doe ondertussen de tamarinde in een kommetje en giet er ± 1 deciliter kokend water bij. Laat even staan en roer dan los. Giet het door een zeefje, vang het vocht op en wrijf zoveel mogelijk pulp door de zeef. Wat in de zeef overblijft, kan weg. 
Pureer de soep. Meng het tamarindewater erdoor en proef of de soep goed op smaak is. Voeg eventueel nog wat extra zout of tamarinde (of eventueel limoensap) toe. 
Doe de prei en groene kool in de soep en laat nog 15 minuten zacht doorkoken. Laat de tauge de laatste 2 minuten meewarmen. Proef de soep nogmaals. 
Schep in grote kommen en bestrooi met het mengsel van gefruite uitjes en gehakte pinda's.