woensdag 17 maart 2010

Lamstajine met kikkererwten en abrikozen

Het hoofdgerecht van het verjaardagsmaal bestond uit een lamstagine.

Ik heb vlees van de schouder gebruikt. Het waren 3 dikke plakken die ik zelf in blokjes heb gesneden. De stukken met bot heb ik mee laten stoven omdat het bot extra smaak geeft. Wanneer het vlees gaar is, kun je het van het bot af peuteren zodat je aan tafel geen botjes hoeft af te kluiven.


Lamstajine met kikkererwten en abrikozen

(6-8 personen)
foto-lamstajine
  • 1 kg lamsvlees
  • 1 rode peper, in hele kleine stukjes
  • 4 cm verse gemberwortel
  • 3 tl gemalen komijn
  • 3 tl gemalen korianderzaad
  • 4 teentjes knoflook, kleingesneden
  • 1 tl zout
  • 1 ui, in halve ringen
  • 3 el olijfolie
  • 400 gram gare kikkererwten
  • 150 gram gedroogde abrikozen, in stukjes

Snijd het lamsvlees in blokjes en verwijder zoveel mogelijk vet. 
Schil de gemberwortel en rasp deze boven een vijzel. Doe de rode peper, komijn, koriander, knoflookstukjes en zout erbij. Vijzel dit fijn tot een homogeen mengsel. Eventueel kun je ook een kleine keukenmachine (minihakker) gebruiken om alles te mengen. Schep het lamsvlees door dit specerijenmengsel en wrijf het vlees er goed mee in. Laat - het liefst een nacht - marineren.
Verhit in een grote braadpan een eetlepel olie. Braad hierin een deel van het vlees bruin. Schep het uit de pan. Voeg nog een lepel olie toe. Braad weer een deel van het vlees bruin. Schep het vlees uit de pan en doe het het derde deel van het vlees op dezelfde manier. Fruit in het overgebleven vet de ui bruin. Voeg al het vlees weer toe.Voeg een kopje water toe en laat het vlees, met het deksel op de pan, minimaal een uur stoven. Voeg dan de abrikozen toe. Als het vlees na een uur nog niet gaar is, laat het dan nog een tijdje verder sudderen. Hoe lang het duurt hangt af van het soort vlees dat je gebruikt hebt, en hoe groot de stukken vlees zijn. Het vlees moet mals zijn. Controleer tijdens het stoven ook of er nog genoeg vocht in de pan zit. Voeg anders nog wat water toe.
Voeg op het laatst de kikkererwten toe en laat deze warm worden. Proef of er nog zout bij moet.

Serveer met couscous. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen