maandag 8 maart 2010

Salade van bietjes met pistachesaus

Afgelopen zaterdag was het tijd voor het min of meer jaarlijkse (schoon)oudersetentje. Het menu bestond uit:
    • salade van bietjes met pistachesaus
    • venkelpastinaaksoep
    • gebakken harderfilet met mosterdlinzen en aardappelblokjes
    • yoghurtkardemompudding met in oranjebloesemwater gemarineerde sinasappel 

afbeelding-pistachenoten-bietjes-salade

Het was erg gezellig en lekker. Vandaag het recept van de salade met bietjes. Mama, voor deze ene keer zal ik het goed zeggen: het zijn geen bietjes maar krootjes. Van de andere gerechten zal in de loop van de week het recept volgen. 

Het idee voor dit gerecht komt uit een Elle Eten van een aantal jaar terug. Welk nummer weet ik niet meer, en ik zal het ook niet meer precies zo hebben gemaakt. 




Salade van bietjes met pistachesaus

(4 personen)
  • 500 gram bietjes (krootjes)
  • 50 gram pistachenoten
  • 3 el olijfolie
  • peper, zout
  • 1 el citroensap
  • 3-5 takjes platte peterselie
  • 50 gram tuinkers
  • 50 gram alfafa
Schrob de bietjes voorzichtig schoon. Laat het worteltje eraan zitten, en als je de mogelijkheid heb ook een paar centimeter van het loof. Doe de bietjes in een pan waar ze net in passen en zet ze onder water. Doe er wat zout bij en breng het water aan de kook. Kook de bietjes in ongeveer een uur gaar. In de zomer duurt dit korter dan in de winter, en het ligt er natuurlijk ook aan hoe groot de bieten zijn. Prik er zo min mogelijk in, want elk prikje zorgt ervoor dat het rode sap eruit loopt. Laat de bietjes afkoelen totdat je ze kan vasthouden. Wrijf de schil eraf. Je krijg hier wel rode vingers van. Snijd de bietjes in dunne plakjes.
Maal in een kleine keukenmachine de pistachenoten fijn. Zorg ervoor dat het geen poeder wordt, maar dat het nog iets beet houdt. Hak de blaadjes van de peterselie fijn, bewaar 1 takje voor de garnering. Meng de fijngehakte peterselie met de pistachenoten. Meng dan olie en het citroensap erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
Meng de tuinkers en alfafa door elkaar. Leg een hoopje op vier borden. Schik de plakjes biet eromheen. Druppel op elk plakje een beetje saus. Steek in elke sausdruppel een blaadje peterselie. 
  

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen