zondag 12 juni 2011

Boterkoek met sinaasappel

Niet alleen scheikunde, moleculen en zo, zijn belangrijk bij het koken, ook wiskunde is dat. Het is misschien niet helemaal duidelijk zichtbaar maar bij dit boterkoekrecept (uit het Atag gasovengeheimenkookboek) heb ik de formule opgeschreven waarmee je de oppervlakte van een cirkel berekent: pi r kwadraat. Met de hulp daarvan kon ik de hoeveelheden van dit recept omrekenen naar een recept voor mijn boterkoekvorm met een doorsnee van 18 cm (en dus een straal van 9 cm).


Boterkoek met sinaasappel

(vorm doorsnee 18 cm)
  • 130 gram bloem
  • 117 gram boter, in blokjes
  • 78 gram witte basterdsuiker
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 1 eetlepel melk
Meng bloem, boter, basterdsuiker en sinasappelrasp in de keukenmachine tot een samenhangend deeg. Verdeel dit deeg over de boterkoekvorm en druk plat. Bestrijk met de melk.
Verwarm de oven voor op 180C. Bak de boterkoek in 25 minuten gaar en lichtbruin. Laat in de vorm bijna afkoelen en schuif dan los van de bodem en stort de koek. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen