zondag 4 april 2010

Lasagne met tomatensaus en spinazie

Toen ik in Ierland was, heeft manlief (met mijn recept op een briefje) deze lasagne gemaakt. In die periode was er een vegetarische Rus over de vloer. Die vond de lasagne erg lekker. Speciaal voor Maxim heb ik de lasagne nog een keer gemaakt en het recept gepost.

Maar ja, wat is lasagne in het Russisch? En waarschijnlijk kan Maxim van mijn Nederlands ook niets maken. Dus daarom voor deze ene keer ook een Engelse variant.


Lasagne met tomatensaus en spinazie

(4 personen)

spinazielaag:

  • 400 gram diepvriesspinazie, ontdooid
  • zout en peper
  • nootmuskaat
bechamelsaus:
  • 35 gram boter
  • 35 gram bloem
  • 6 dl melk
tomatensaus:
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram wortel, in kleine blokjes
  • 200 gram bleekselderij, in kleine blokjes
  • 2 kleine blikjes (à 68 gram) tomatenpuree (geconcentreerd)
  • 2 blikken (à 400 gram) gepelde tomaten
  • 1 tl paprikapoeder
  • cayennepeper
  • 2 el verse kruiden zoals oregano, marjoraan, basilicum, tijm, salie, rozemarijn (laatste 2 spaarzaam) of gebruik gedroogde kruiden, dan 1 el)
  • eventueel een scheutje balsamicoazijn en een snufje suiker
overig:
  • 200 gram lasagnebladen
  • 150 - 200 gram geraspte belegen kaas 
Breng de spinazie op smaak met een beetje zout en wat versgeraspte nootmuskaat.

Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Zorg dat de boter niet bruin wordt. Roer er de bloem door heen. Roer er dan scheut voor scheut de melk doorheen. Zorg dat je alle klontjes eruit roert. Breng aan de kook en laat nog een paar minuten op laag vuur pruttelen zodat je de bloemsmaak kwijtraakt. Breng op smaak met een beetje zout, wat peper en wat versgeraspte nootmuskaat. 

Verhit in een hapjespan de olie. Fruit hierin de ui een paar minuten. Voeg dan de knoflook en de wortel toe. Bak een paar minuten terwijl je de groenten geregeld omschept. Doe dan de bleekselderij erbij. Schep een paar keer om. Voeg dan de tomatenpuree en een kopje water toe. Schep op hoog vuur om. Wanneer het vocht bijna verdampt is, voeg je de tomaten uit blik met vocht toe. Voeg ook de kruiden toe. Laat 10 minuten pruttelen. Proef en voeg (cayenne)peper en zout naar smaak toe. Eventueel kun je, om de saus een wat diepere smaak te geven, een klein scheutje balsamicoazijn een klein snufje suiker toevoegen. 

Schep in een ovenschaal een laagje tomatensaus. Leg hierop een laag lasagnebladen. Schep hierop weer een laag tomatensaus en daarop de helft van de spinazie. Leg hierop weer een laag lasagnebladen. Schep hierop de rest van de tomatensaus en daarop de rest van de spinazie. Bedek weer met lasagnebladen. Schep hierop de bechamelsaus. Zorg dat alle hoekjes ook goed bedekt zijn. Bestrooi de bovenkant met de geraspte kaas. 
Zet de schaal 20 minuten in de combimagnetron: 180C heteluchtgrill in combinatie met 90 Watt. Of pas deze tijd en temperatuur aan met wat de verpakking van de lasagnebladen vermeldt. 

2 opmerkingen:

  1. nogmaals bedankt voor het delen van je recepten

    mvg, sarah

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. leuk om te horen dat je wat aan mijn recepten hebt.

      johanneke

      Verwijderen