zaterdag 23 juni 2012

AH-feesttaart - amandeltaart met witte chocolade en zomerfruit

Zoek de verschillen.


afbeelding-feesttaart-Albert-Heijn

Links is de rood-wit-blauw-taart van AH (allerhande april 2012) en rechts is mijn taart, geïnspireerd door de AH-feesttaart. De taart van de AH schreeuwt erom om gebakken te worden. Hij ziet er fantastisch uit. Toch heb ik ´m niet zo gemaakt. Het recept gaat uit van een springvorm van 16 cm doorsnee. Dat is geen standaardmaat, en heb ik niet. Het is ook moeilijk om van dat formaat kleine puntjes te snijden; de taart is namelijk ook hoog. Verder is 908 calorieën per stuk echt veel. Mijn taart is ook niet licht, maar ik denk toch wel iets minder zwaar. Verder ben ik een knieperd dus € 30 voor een zelfgebakken taart (als je alles bij de AH koopt), dat is aan mij niet besteed. Voor het fruit tussen de lagen gebruikte ik diepvriesfruit, hele amandelen kocht ik bij de toko, en zo deed ik nog wat aanpassingen. Verder staan er in het ingrediëntenlijstje van AH 9 eieren. Als je voor de bodem 1 eierdooier gebruikt in plaats van 2 eetlepels losgeklopt heel ei, heb je er aan 8 genoeg, en houd je 7 eierdooiers over. Wat je daar mee kan doen, wordt niet gezegd. Gooi ze niet weg. Het meest simpele is om er een omelet, desnoods nog met 1-2 hele eieren erbij, van te bakken en die op brood of bij de nasi te eten. Genoeg kritiek nu, want het is wel een hele lekkere taart, en ik had deze taart niet zelf verzonnen. Dus AH, bedankt voor de inspiratie.

Iemand de taart trouwens wel helemaal volgens het oorspronkelijke recept gemaakt?

Amandeltaart met witte chocolade en zomerfruit

(springvorm 22 cm)
  • 200 gram witte chocolade, grof gehakt
  • 1 dl slagroom
  • 150 gram mascarpone
  • 100 + 20 gram bloem
  • 40 + 75 gram poedersuiker
  • snuf zout
  • 50 gram koude boter, in blokjes
  • 2 eierdooiers
  • 50 gram pure chocolade, grof gehakt
  • 75 gram amandelen
  • 4 eiwitten
  • 40 gram suiker
  • 125 gram (diepvries)frambozen
  • 125 gram (diepvries)bosbessen
  • 125 gram aardbeien
Doe de witte chocolade in een hittebestendige kom. Breng de slagroom bijna aan de kook en giet de hete room over de chocolade. Roer af en toe en laat de chocolade smelten. Laat dit mengsel afkoelen en klop er dan de mascarpone door. Bewaar tot gebruik verder in de koelkast.
Meng 100 gram bloem, 40 gram poedersuiker en een snuf zout. Meng de boter erdoor en maak een kruimelig geheel. Klop de eidooiers los en meng snel door het kruimeldeeg tot het een bal vormt. Verpak in plastic folie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
Bekleed de bodem van 2 springvormen met bakpapier.
Maal de amandelen zo fijn mogelijk. Meng ze met de 20 gram bloem en de 75 gram poedersuiker.
Klop de eiwitten stijf in een brandschone kom. Spatel het amandelmengsel luchtig door de eiwitten. Verdeel het beslag over de 2 springvormen.
Bak de bodems 15 minuten op 170C. Het wordt geen hard schuim; de structuur lijkt op biscuitdeeg. Laat 5 minuten in de vorm afkoelen en haal ze dan voorzichtig uit de vorm en laat verder op een rooster afkoelen. Haal het papier er pas af als de bodems niet meer superheet zijn.
Bedek de bodem van een 3e springvorm (of herbruik er een) met bakpapier. Rol het deeg uit de koelkast uit tot een ronde lap van 1/2 cm dikte ter grootte van de springvorm. Leg de lap in de vorm en bak op 170C 15-20 minuten tot de koek lichtbruin is. Laat (in de vorm) afkoelen.
Doe de pure chocolade in een hittebestendige kom. Hang deze boven een pan met een laagje bijna kokend water. Laat de chocolade smelten en bestrijk de koekbodem met chocolade. Laat hard worden.
Nu kan je de taart samenstellen. Leg de koekbodem op een taartplateau. Zet hier omheen de rand van de springvorm. Verdeel een klein beetje witte chocoladecrème over de bodem en 1/4 deel van de frambozen en bosbessen. Leg hierop een amandelbodem. Verdeel hier ook wat chocoladecrème over en 1/4 deel van de frambozen en bosbessen. Leg hierop de andere amandelbodem. Haal voorzichtig de springvormrand weg. Verdeel de rest van de witte chocoladecreme over de bovenkant van de taart. Het is mooi als er een paar druppels langs de zijkanten druipen. Verdeel de rest van de frambozen en bosbessen en de aardbeien over de bovenkant van de taart.

3 opmerkingen:

  1. De taart leek mij dus ook heel lekker maar om dezelfde redenen als jij niet gemaakt. En mijn heupen schrokken zich rot van die 900cal!
    Ook was ik me aan het afvragen of ik de bodem er wel bij zou maken.

    Werkt diepvriesfruit goed in zo'n taart? Ik heb nog een paar pakken en wil of beter gezegd moet daar nog even wat mee gaan bakken binnenkort.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fatima, als het fruit goed ontdooit en het uitgelopen sap afgiet dan kan diepvriesfruit in de tussenlagen prima gebruikt worden. Voor bovenop ziet het er wat minder mooi uit, maar bosbessen blijven wel redelijk mooi, frambozen en aardbeien wat minder.

    Anders maak je panna cotta en daarbij een saus van het gepureerde fruit. Ik gebruik gelatine in de panna cotta, maar als je dat niet wilt gebruiken kun je ook agaragar gebruiken. Op vegatopia.nl staat daar wel meer info over. Of je bakt muffins of cakes met frambozen of bosbessen. Of je maakt een bavarois (ik heb volgens mij een ardbei en framboos er op staan) maar daar geldt ook het gelatineverhaal voor.

    Johanneke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er wel heel lekker uit, maar ik heb ze zelf ook nog niet gemaakt.
    Ik ken een hele lieve Nederlands mevrouw die de allerhande voor mij meebrengt, want hier in België kan je dit niet krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen