zondag 17 juni 2012

Kruisbessenvlierbloesemsorbetijs

Laat ik nu eindelijk eens ijs gemaakt hebben met de structuur die het sorbetijs van de AH ook heeft. Omdat ik een ijsmachine heb, en mijn smaakjes meestal lekkerder vind, koop ik niet zoveel ijs. Uitzondering hierop is het sorbetijs (met name passievrucht en mango) van de AH. Dat smaakt heerlijk, maar heeft ook een goede structuur. Een tikje schuimig; eigenlijk koop je lucht. En nu is het me dus zelf gelukt. Binnenkort nog maar eens proberen of het niet een toevalstreffer was.

Voor dit ijs heb je vlierbloesem nodig. Die kun je nu van een bloeiende vlier halen. De kruisbessen in mijn tuin zijn nog niet rijp (deze zijn nog van vorig jaar). Je kunt er een tweestappenplan van maken door nu al de siroop te maken, en deze te bewaren tot je rijpe kruisbessen hebt.

Kruisbessenvlierbloesemsorbetijs

  • 3 dl water
  • 200 gram suiker
  • 1 eetlepel glucosestroop
  • 2-3 vlierbloesems
  • 500 gram kruisbessen
  • 1 eiwit
Verwarm de suiker en glucosestroop met het water en laat de suiker oplossen. Breng aan de kook en laat 2 minuten doorkoken. Zet het vuur uit en leg de vlierbloesem erin. Laat zo afkoelen. Zeef de siroop en bewaar tot gebruik in de koelkast of vriezer. (als je in de vriezer bewaart, wel weer ontdooien voordat je er ijs van kan maken)
Wrijf de kruisbessen door een passevite. Meng de puree met de vlierbloesemsiroop. 
Klop het eiwit stijf. Klop het eiwit met de mixer door het kruisbessenvliermengsel. Gebruik een grote kom, want dit spat. 
Giet het mengsel in de ijsmachine en draai in ± 45 minuten tot ijs. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten